КНСБ няма да се включи в националните стачни действия

10:15, 27 юли 20 25 3076 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Условия за включване на КНСБ в национални стачни действия няма. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на БНТ.

Припомняме, че вчера от "Отровното трио", които са основният инициатор на антиправителствените протести обявиха, че са поканили синдикати и големите браншови организации да се включат в общонационалния протест, планиран за сряда.

"Ние направихме експресно изследване до нашите синдикални лидери. 960 от синдикалните представители на КНСБ, което е горе-долу 1/6 от всички наши сидникални организации, бяха допитани за тяхното отношение към протестите. Около 70% смятат, че има основание за протести и те лежат в липсата на справедливост в по-широк план и влиянието на олигархични кръгове и корупция в управлението и разпределиението на ресурси", коментира Пламен Димитров.

От проучването е станало ясно, че по-скоро трябва да се променят политики с конкретни искания. Под 20% от допитаните лидери смятат, че трябва да се включат в протестни и стачни действия

Нужни ли са предсрочни избори в момента е другият въпрос, който са били попитани хората. Там разделението е горе-долу по равно. Хората очакват смяна на политики по-бързо, посочи президентът на КНСБ.

Пламен Димитров смята, че трябва да се повиши диалогчността с финансовото министерство. Според него единственият път е да се отвори темата за промени в данъчната политика в България и тя да бъде направена по-справедлива.

Той обърна внимание и на икономическите средства за справяне с пандемията от коронавирус и посочи, че още от първите месеци синдикати и бизнес са заявили, че е нужен втори пакет до 3-4 млрд. лв., който да бъде ориентиран към бизнеса и населението и то с хоризонт идващата есен, която няма да е никак лека.

"Нашите очаквания са, че безработните ще се вдигнат с 50-60 хиляди минимум – ще стигнем до 300-330 000 безработни с 90 000 новорегистрирани от началото на пандемията. Трябват мерки към много различни категории. Предлагаме различни мерки за закрила. Минималното обезщетение за безработица трябва да се вдигне поне с 30%, и то буквално от утре. В момента около 30 000 души получават 190 лв., което няма как да бъде нещо, с което може да живееш, независимо къде. Друга мярка, за която настояваме е допълнителен платен отпуск за гледане на дете – нови 15 дни - или при карантина в детската градина или в училище, което очакваме още през септември. Трябва да се харчи смело, стига с тази пестеливост, която в един момент, най-бедната държава я постави и като отличник по отношение на общия ресурс", коментира още Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама