Обединяването на Имотния и Търговския регистър влиза в сила от днес

11:10, 27 юли 20 25 1469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обединяването на Имотния и Търговския регистър влиза в сила от днес. Порталът вече е достъпен и функционира в пълнота. За няколко часа към 8 часа на portal.registryagency.bg има вече 15 заявления, заяви изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева в ефира на БНР.

Сайтът на Имотния регистър спира да функционира

 

Идеята е сайтът да може да се ползва, без да се прави регистрация, но регистрираните потребители могат да ползват всички функционалности.

"Не съм съгласна, че информация се предоставя безконтролно и не намирам тези притеснения за основателни", заяви Козарева.

На въпрос за предотвратяване на евентуално изтичане на данни Козарева отговори: "Теч на данни от публичен регистър много трудно можем да дефинираме. Много малко са данните, които не следва да бъдат достъпни. Нивото на сигурност е сериозно повишено и го повишаваме непрекъснато, въпреки че всяка система е уязвима от някакъв момент насетне, но се работи постоянно върху сигурността."

Снимка: БГНЕС

Темата коментира и компютърният специалист Божидар Божанов, който е бил съветник в Министерския съвет по въпросите на електронното правителство.

"Няма нищо сигурно в електронния свят, но обновяването и надграждането са ключови за предотвратяване на инциденти. Много е минимизиран рискът данните да изчезнат и да не могат да бъдат възстановени," увери Божанов. 

Той обясни, че с интеграцията на регистрите отпадат изисквания за носене на документите, които вече служебно могат да бъдат прехвърляни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама