Хората, които обичат филми на ужасите, са по-добре подготвени за пандемии

19:53, 27 юли 20 / Любопитно 25 2178 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Почитателите на филми на ужасите са практически и емоционално по-подготвени за пандемии. Това съобщи след обширно проучване Science Alert, цитирани от БТА.

Според резултатите хорър филмите каляват психиката и в ситуации като настоящата пандемия от коронавирус почитателите на филми на ужасите могат по-лесно да се концентрират и да реагират по-адекватно.

Защо гледането на филми на ужасите е полезно?

"Ако филмът е добър и те увлече, той ти дава поглед върху действията на главните герои и ти несъзнателно репетираш участие в различни сценарии", казва психологът от университета в Чикаго Колтън Скривнър. Той е съавтор на изследване по темата, което предстои да бъде публикувано.

В изследването са участвали 310 доброволци, които били запитани какви филми предпочитат, доколко подготвени се чувствали за пандемията и дали са изпитвали тревожност, депресия, раздразнителност или безсъние от началото на пандемията.

"Установихме, че почитателите на филми на ужасите показват по-голяма устойчивост по време на пандемията и че феновете на апокалиптични филми и такива със зомбита демонстрират по-голяма устойчивост и подготвеност за ситуацията", заключават авторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама