Спират строежа на жилищен комплекс на Божков заради нарушения

14:05, 27 юли 20 25 1523 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Върховната административна прокуратура и Дирекцията за национален строителен контрол спря изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи на част от строеж (8 броя сгради) от комплекса „Нове Хоумс“ в София, съобщи DarikNews.bg.

Причината са установени нарушения.В одобрените инвестиционни проекти по част „Архитектура“ липсват предвидените във влезлия в сила Подробен устройствен план (ПУП) едноетажни междинни връзки между сградите на комплексното застрояване съгласно Наредба № 7/22.12.2003 г. за правила и нормативи за устройство на отделните видове територии и устройствени зони.

Снимка: novehomes.bg

Между осем сгради в комплекс „Нове Хоумс“ е предвидено разстояние, значително по-малко от изискуемото съгласно положение 1 и 2 на приложение 2 към чл.81 от Наредба № 7/22.12.2003 г. Така например, между две от сградите е предвидено разстояние от 3,00 м, вместо нормативноустановеното разстояние – в случая 21,40 м, представляващо височината на лежащата сграда.

При проверката, извършена от служителите на ДНСК на място на 13.07.2020 г., е констатирано, че строителните и монтажни работи на горецитирания строеж се извършват и не са завършени, за което е изготвен и снимков материал.

Над 200 купени жилища в сградите на „Нове Хоумс“

Проверката на строежа е извършена от служители на ДНСК на 15.06.2020 г. и 13.07.2020 г. в присъствието на представители на лицето, упражняващо строителен надзор и на строителя, и по документи в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) - СО.

Припомняме, че по-рано този месец от „Нове Хоумс“ определиха заключенията на ДНСК като като тенденциозни и манипулативни.

Те посочват още, че строителството на комплекса не е приключило и преди окончателното му завършване е неуместно да се коментира какво не е изпълнено по него. „Нове Хоумс“ АД подчертават, че с огласяването на факти от незавършила проверка, се накърняват интересите, както на инвеститора, така и на многобройните домакинства и бъдещи жители на комплекса.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама