От КТ "Подкрепа" искат да се премахне данъка върху минималната работна заплата

09:16, 28 юли 20 25 1025 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Когато започна да се говори за социално-икономически мерки за подпомагане на засегнатите от кризата след пандемията от COVID-19, ние - всички социални партньори, бяхме силно притеснени, защото често се случва такива средства да се разходват по не най-добрия начин. Но бяхме поканени да дадем мнение и на двете срещи успяхме да убедим министър-председателя и неговия екип, че с тези пари трябва да се свършат някои неща, които ще свършат работа на момента и ще работят и за в бъдеще", каза пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Социалните мерки не са прах в очите на хората, категоричен е Росен Желязков

Синдикалистът даде и пример с "увеличението на средствата за заплати с няколко системи, в които от години чувствително изостават".

"Работещите в Агенцията за социално подпомагане получават по-малки заплати от помощите, които раздават. По същия начин изостава заплащането в Агенцията по заетостта, особено с хората, които работят на първа линия, където заетостта е 40% от необходимата. Изостава и Главна инспекция по труда, има проблеми в домовете за възрастни хора, в домовете за болни хора, в Агенцията за хора с увреждания", обясни Манолов и добави, че това са само част от критичните точки, страдащи от хронично недофинансиране.

Акцент на деня: Гювеч от мерки

"От много време виси и проблемът се недостатъчното заплащане на медицинските специалисти, в частност - на медицинските сестри", продължи той. "Това не е само в болниците. Имаме много тежък проблем в детското и училищно здравеопазване. Разбрахме се да се увеличи разходният, което да позволи по-високото заплащане", поясни президентът на КТ "Подкрепа".

Димитър Манолов направи уговорката, че докато не види разписани в нормативен акт декларираните от правителството нови социално-икономически мерки, ще продължи да има резерви. "Хубавото беше това, че се допитаха до нас - синдикати и работодатели", отбеляза синдикалистът.

На въпрос за данъчната политика той беше категоричен, че е необходима промяна. "Като един истински либертарианец, аз искам да бъде премахнат един данък - данъкът върху минималната работна заплата", каза президентът на КТ "Подкрепа".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама