Готвят кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени от септември

09:50, 28 юли 20 / Политика 25 1440 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на труда и социалната политика готви кризисна семейна помощ, ако училищата останат затворени и през следващата учебна година. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на БНР. 

От МОН обмислят вариант за частично присъствие в клас

“Тогава със сигурност ще трябва да подкрепим семействата, защото те вече са изчерпали своите възможности, както за платен, така и за неплатен отпуск, вероятно и своите спестявания“.

“Не бих искала да бързам с анонса, но, ако се наложи да се затварят училища и детски градини отново през есента, тогава ще предложим конкретна месечна помощ за семействата с деца, които да могат да се подкрепят за толкова месеци, за колкото е необходимо да се затварят училища и детски градини. Пак казвам, ако това се наложи“, посочи още Сачева.

Нови мерки срещу кризата: По-високи обезщетения за безработица и добавки към пенсиите

Предвидената 3-месечна помощ по 50 лв. за пенсионерите при необходимост ще бъде удължена, ако има тежка здравна криза и допълнителни ограничителни мерки.

Наблюдава се непрексънато намаляващ брой на регистрирани в бюрата по труда.

“На първо място това е мярката 60 на 40, която успя да запази почти 200 хил. работни места до този момент. 171 млн. лв. са изплатени на работодателите за това да запазят служителите си. Знаете, че имаше периоди, в които се стигаше до много висок брой на регистриране на безработни на ден, в момента регистрацията на безработни е овладяна и имаме непрекъснато намаляващ брой на хората, които са регистрирани в бюрата по труда“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама