На 20-я ден: Джип е минал през протеста и е ранил леко участник в него

23:25, 28 юли 20 25 2932 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Автор: Юлиан Тодоров

20-ти ден на антиправителствени протести в "триъгълника на властта".

И днес протестиращите са с искане за оставка на Борисов и Гешев, електронно и дистанционно гласуване и Велико Народно Събрание за промяна в Конституцията.

Представители и привърженици на „Да, България!” бяха пред правителствената вила “Секвоя” в квартал Бояна, където хвърляха фалшиви банкноти от 500 евро с лика на министър-председателя Бойко Борисов.

Основна тема на днешния протест са новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната пандемия. 

Традиционно протестиращите се събраха пред сградите на Министерски съвет, Президентството и Народното събрание около 19:00 часа.

Протестът протича мирно, хората скандират, надуват свирки и вувузели. Полицейското присъствие е засилено както всяка вечер.

От площада недоволните са категорични, че няма да позволят да бъдат "купени" и подкупени, визирайки последните антикризисни мерки, гласувани днес от кабинета.

Ораторите от т.нар. "отровно трио" се заканиха от трибуната на протеста, че утре - сряда, ще е денят Х за управлението.

По-късно тази вечер се очаква и традиционното шествие на протестиращите.

Към 19:50 часа протестиращите от президентството се пренесоха пред Министерския съвет. Така блокираха движението на Ларгото, а сградата на МС бе обстреляна тази вечер от зелени топчета за пейнтбол. Десетки протестиращи хвърляха от тях по фасадата. Веригата от полицаи отпред е плътна, а към момента няма провокации или ексцесии.

Около 21:00 часа демонстрантите започнаха вече традиционното си шествие и се отправиха към "Орлов мост", а след това и към представителството на Европейската комисия в България на улица "Георги С. Раковски".

Към 21:55 часа Млад мъж се е опитал с джипа си да премине през протестиращите в близост до Софийския университет. Протестиращите го обградиха и не го пускаха да излезе. Протестиращите отказваха на призива на полицията да пропуснат превозното средство. Сцената даде повод на протестиращи да зададат на присъстващите полицаи обяснение за действията на полицията в конфликти по време на протестите през предишни дни. Полицаите насочиха питанията към пресцентъра на МВР.

Автомобилът се е опитал да мине през множеството на кръстовището при университета, съобщават от Дневник. Той е идвал от парламента и се е опитал да завие надясно по бул. "Васил Левски", при което е блъснал леко пешеходец, който е откаран в болница.

Според свидетели на инцидента пострадалият не е тежко ранен. Полицаите се бяха позиционирали между протестиращите и шофьора на джипа, който стои вътре в него. Водачът на превозното средство твърди, че не е видял да е блъснал никого, веднага е спрял, когато се е оказал между протестиращите, а е попаднал там, защото не е имало ограждения, които да показват, че не може да се мине.

Обясненията му бяха съпроводени с освирквания. Направеният му на място тест е показал, че не е употребил алкохол. Докато полицията се опитва да направи тест за наркотици на шофьора на автомобила протестиращи призовават главният прокурор да разследва случая. "Гешев, къде си", скандират те, а към шофьора се обръщат с "нещастник". Чуват се и възгласи "Мафия". Полиция е обградила проверявания автомобил, за да го отдели от протестиращите.

Очевидец на инцидента, разказа, че случилото се е от 21:55 ч., когато все още не е било блокирано напълно кръстовището при университета и други автомобили също са минали. Според очевидецът шофьорът на джипа се е подвел по това и също е опитал да премине. Оценката на протестиращият е, че полицията носи вина за случилото се, тъй като не е спряла достъпа на автомобили до кръстовището своевременно.

Към момента кордон от полицаи е обградил джипа, а междувременно се търсят свидетели на инцидента. По-рано жена, която обяви, че също е очевидец, разказа, че шофьорът дори се е засилил да премине, въпреки че е е било очевидно, че има протестиращи на платното.

Снимки: Цветилена Симеонова

Протестиращите и тази вечер блокираха Орлов мост, както направиха и предходните вечери, исканията им остават същите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама