Проверка за СЕМ показва, че БНР и БНТ спазват плурализъм относно протестите

17:40, 28 юли 20 25 1371 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Съветът за електронни медии на своето заседание на 28 юли 2020 г. прие с мнозинство от 3 гласа Доклад за осъществено наблюдение на радио- и телевизионни програми в периода 10-17 юли 2020 година.

Мониторингът на БНР и БНТ е за спазване на чл. 6, ал. 3, т. 6 от Закона за радиото и телевизията относно плурализма на гледните точки, като се отчита и темата за гражданските протести като обем от излъченото съдържание. Обхванати са новини и актуално-публицистични предавания в политематичните програми ХОРИЗОНТ и БНТ1 на двата обществени доставчика.

Резултатите от едноседмичното наблюдение показват, че обществените доставчици БНР и БНТ спазват разпоредбата на чл. 6, ал. 3, т. 6 на Закона за радиото и телевизията (плурализъм на гледните точки в новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика). Мониторингът констатира, че темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания.
Протест с искане оставката на Емил Кошлуков

Обществените доставчици предоставят възможност на зрителите да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции. Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания в ХОРИЗОНТ и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи.Пълният текст на доклада може да прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама