След напрежението вчера: СДВР определи поведението на протестиращите като недостойно

10:18, 29 юли 20 25 1188 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

СДВР определи поведението на протестиращите като недостойно заради вчерашния инцидент, при който млад мъж твърди, че е пострадал, след като автомобил минал през крака му по време на традиционното шествие.

„Случаят се развива в 21.50 ч. на кръстовището пред СУ при наличието на 7-8 души протестиращи, които бяха блокирали движението. Решихме да говорим с тях да освободят кръстовището, за да може хората да се приберат по домовете си безпрепятствено. След тази наша акция протестът беше прекратен“, обясни днес на извънреден брифинг Тони Тодоров, зам.-началник на отдел "Охранителна полиция" в СДВР, цитиран от БГНЕС.

Пускайки движението, в кръстовището пред Университета се озова автомобил, който беше обграден от присъстващите хора, които прииждаха дори от тротоара. Движението на кръстовището беше освободено. При тази ситуация възникна инцидент, при който водачът реши да даде заден, за да напусне кръстовището без никакви претенции. Чу се вик, момче от протестиращите съобщи, че автомобилът е минал през крака му. Започна словесна схватка между водача, протестиращите и между нас, може да се каже, че възникна напрежение. Пострадалият беше закаран и прегледан в ИСУЛ, а водачът беше тестван за наличие на алкохол и наркотици в кръвта. Тестовете бяха отрицателни“, разказа Тодоров.

Нова фаза на протестите: Готви се общонационален митинг в София

Всичко това продължава до 01.15 ч., като през цялото време полицията води диалог с хората да пуснат автомобила. „Молихме и свидетели на случката да дойдат в Първо РПУ. Уви, свидетели на случката така и не се появиха. На място не беше установено нарушение от страна на водача. В момента се преглеждат камери, за да бъде установено има ли нарушение. По автомобила бяха хвърляни кенчета от бира, кал и други предмети. Това поведение е недостойно“, обясни той.

От СДВР призоваха ако протестът довечера има организатори, да се срещнат с полицията, за да се уговори начинът на провеждането му. „До момента нито един от протестите не е проведен с уведомление“, подчерта Тодоров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама