Поглед назад: 154 години от гибелта на Стефан Караджа

07:30, 30 юли 22 / Поглед назад 25 12614 Шрифт:
Topnovini

На 30 юли се навършват 154 години от смъртта на Стефан Караджа - национален герой,  революционер от българското национално-освободително движение и войвода.

Стефан Димов - Караджата е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме (дн. Стефан Караджово), Ямболско. През 1844 г., в търсене на препитание, семейството му се преселва в близкото с. Дюкмен (дн. Леярово). През 1846 г. се мести в Лудогорието, а година по-късно се настанява за постоянно в Северна Добруджа – първоначално  в с. Долно Чамурлии, Бабадашко, впоследствие в селата Бейдауд, Саръюрт и Потур и след 1854 г. в град Тулча. Там бащата работи като пазвантин, а Стефан е негов помощник. Още с пристигането си в града Стефан Караджа се записва в местното училище, но поради липса на средства, скоро е принуден да го напусне. 

По време на сватба побеждава известния тогава турски големец Гаази Плиса, заради което е принуден да се укрива за известно време, тъй като е преследван от турците. През 1862 г. заминава за Румъния, където се отдава на революционна дейност. Той е сред първите доброволци в Първата българска легия в Белград, организирана от Раковски. Успява да се прояви в сраженията с турците край сръбската столица. След разпускането на легията той се завръща в Румъния, където продължава делото си. Преминава Дунав няколко пъти с революционни задачи.

През 1866 г. се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Жельо войвода. Година по-късно постъпва във Втората българска легия, а след нейното разпускане отново се събира с Хаджи Димитър.

Снимка: Уикипедия

На 6 юли двамата са начело на чета от 127 души, с която преминават Дунав при село Вардим. В местността Канлъдере край Вишовград попадат на турци и в боя Стефан Караджа е тежко ранен и пленен. Няколко дни по-късно е отведен в Търново, а след това и в Русе.

Полумъртъв е изправен пред извънреден съд, съставен от Мидхад паша. Осъден е на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. Стефан Караджа умира от раните си в затвора в Русе. Погребан е от баба Тонка, а черепът му се съхранява в къщата музей „Баба Тонка“ в дунавския град.

Къща музей „Стефан Караджа“

В центъра на Стефан Караджово се намира и къщата-музей на революционера. Обявена е за паметник на културата с национално значение. Къщата е един от петте подобни обекта в Ямболска област. Възстановена е върху имота, където е живяло семейството на Стефан Караджа. В нея е разположена етнографска сбирка. Има големи пана с родословието на революционера, портрети на Стефан Караджа, както и копие на знамето на четата, водена от него и Хаджи Димитър.

В двора на къщата се намира и първият паметник на Стефан Караджа в България, поставен от сестра му Търна през 1895 г. Представлява голям каменен кръст с надпис. Извън сегашния двор пред къщата се намира и е възстановен кладенец-чешма, който е използван от рода на Караджата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама