Здравният министър даде заявка за електронни рецепти и направления до края на годината

16:57, 29 юли 20 25 1460 Шрифт:
Редактор:

От години всеки нов министър на здравеопазването посочва в началото на мандата си като приоритет въвеждането на електронно здравеопазване в България, като и проф. Костадин Ангелов не направи изключение.

Такава информационна система би трябвало да съдържа здравната информация на всички българи, а съставните звена на здравната система (напр. общопрактикуващи лекари, болници, аптеки) да имат връзка с нея, за да обменят информация в реално време, вместо пациентите да да съхраняват документи и да ги носят със себе си от кабинет на кабинет, пише "Дневник".

"Аз съм си поставил ясен приоритет за Националната здравна информационна система и се надявам до края на годината да е готова електронната рецепта, електронното направление", заяви проф. Костадин Ангелов в интервю за Българското национално радио. По думите му той ще се срещне през следващата седмица с представители на държавната фирма "Информационно обслужване". Тогава се очаква да бъде направен график с целите и да се поставят срокове.

Отпускат още над 250 млн. лв. за здравеопазването, увеличават заплатите на медиците

На първия брифинг след встъпване на новия министър в длъжност стана ясно, че се очаква здравната информационна система да се изгради за три години:

"Тя включва цялостно нова организация на всички информационни потоци в сферата на здравеопазването, които включват Здравноосигурителната каса, Министерството на здравеопазването, системата на общественото здраве, Спешната помощ и всички медицински дейности, които са извън обхвата на общественото здраве и задължителното здравно осигуряване", заяви зам.-министър Жени Начева, която е част от кабинета на здравния министър и по времето на Кирил Ананиев.

На 22 юни пък правителствената информационна пресслужба разпространи съобщение, според което по бюджета на Министерството на здравеопазването се отпускат 2 млн. лв. за "изпълнение на част от дейностите по "Доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) - етап 1 и етап 2". Посочва се, че трябва да се изградят нови функционалности, но не и точно какви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама