Имаме план за действие при увеличение на случаите на COVID-19, увери здравният министър

09:53, 30 юли 20 / Политика 25 1371 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Следващите месеци, ако има увеличение на случаите на коронавирус, вече имаме алгоритъм и план за действие за осигуряване на болничните легла, апаратура и възможности за лечение", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред bTV.

„В Александровска болница и сега се лекуват пациенти с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с него“, заяви проф. Костадин Ангелов.

Според него сега системата е по-подготвена, отколкото през пролетта.

284 са новите случаи на COVID-19 у нас

До края на годината са осигурени 107 млн. лева за медиците на първа линия, коментира той по повод отпуснатите допълнителни финансови средства за системата на здравеопазването.

"С 10% ще се увеличат цените на клиничните пътеки. С 10% ще се увеличат и лимитите на болниците. Целта, която преследваме, е да се увеличат основните възнаграждения на персонала на болниците. Най-малко ще се усетят промени в общинските болници, но и там сме увеличили средствата до края на годината", отбеляза здравният министър.

Той уточни, че списъците за медиците, на които се отпускат допълнително средства за борбата с коронавируса, се подават от директорите на болниците. „В болницата в Сливен например са отпуснати по-голяма сума пари отколкото са раздадени, защото не всички са имали контакт със заразени с коронавируса“, каза проф. Ангелов.

Във водата от изворите на река Марица, от които сме взели проби, няма замърсители и вещества, които да са опасни за живота и здравето на хората, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Водоподаването е възстановено – за сега е за битови нужди, добави той.

След смъртта на 28 крави: Пускат водата в общините Димитровград и Свиленград

Опасно съединение беше открито във водите на Марица при Сименовград, с концентрация 10 пъти над нормата. Замърсяването доведе до смъртта на стадо крави, а 48 населени места бяха без вода.

"Повърхностите води на река Марица по протежението до Турция, са чисти. Малко вероятно е да има замърсяване на подпочвените води“, уточни министърът.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама