КПКОНПИ отне над 37 хил. лв. в полза на държавата от кмета на Ракитово

10:38, 30 юли 20 25 2111 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Конфликт на интереси е установен по отношение на кмета на Община Ракитово Костадин Холянов за мандати 2015 - 2019 г. и 2019 – 2023 г., съобщиха от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Производството е образувано на 17 юни тази година, след като в предаването „Разследване“ на Нова телевизия, са изнесени данни за извършени нарушения от кмета при провеждане на обществена поръчка за доставка на гориво. Впоследствие в Комисията е постъпил и сигнал, с допълнителна информация.

В хода на проверката е установено, че на 8 юни 2016 г. е сключен договор за доставка на автомобилен бензин и дизелово гориво на обща стойност 432 200 лв., между Община Ракитово и „Петро 2016“ ЕООД, за срок от 4 години. Два дни по-рано „Хол – Лес“ ЕООД отдава под наем на „Петро 2016“ ЕООД резервоари и колонка от действаща своя бензиностанция. Управител и едноличен собственик на „Хол – Лес“ ЕООД е Щерян Холянов, син на кмета Костадин Холянов, а на „Петро 2016“ ЕООД – Пламен Михайлов, чийто работодател до 5 април 2016 г. е било дружеството на сина на кмета. Дружеството, спечелило поръчката за доставка на гориво на Община Ракитово, е било регистрирано 9 дни преди откриване на тази процедура. На 20 юни 2018 г. Пламен Михайлов упълномощил Щерян Холянов да извършва без каквито и да е ограничения разпоредителни действия със сметките на „Петро 2016“ ЕООД.

Така, бивш работник на сина на кмета е собственик на дружество, което доставя гориво на общината, ползвайки бензиностанцията на „Хол – Лес“ ЕООД, собственост пак на този син, който разполага и с пълномощно да тегли неограничено средства от сметките на доставчика на горивото, по които пък плащанията постъпват с нареждания, подписани от бащата – кмета Холянов.

С решението на КПКОНПИ на Костадин Холянов е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв., като в полза на държавата е отнета и сумата от 37 157 лв. – материална облага, реализирана от неговия син. Независимо от производството за конфликт на интереси, спрямо кмета на община Ракитово са предприети и действия от дирекция „Противодействие на корупцията“, в резултат на които Комисията е приела решение за оперативно взаимодействие с Прокуратурата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама