За пръв път от 13 години нова двойка египетски лешояди гнезди в Северна България

12:40, 30 юли 20 / Любопитно 25 1426 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Нова двойка египетски лешояди откри екип на БДЗП в Северна България. За първи път от 2007 г. насам има новосформирана двойка в тази част от страната ни, която дори отглежда поколение! Освен нея друга нова двойка е открита в Източните Родопи в стара гнездова територия на вида. Идентифицирана е и трета нова заета територия, но от единична птица, близо до Котел.

Така 2020 бележи три нови заети територии от световно застрашения вид у нас. Техният общ брой е 27, а броят на излюпените малки е 30, като 85 % от всички двойки имат поколение. За сравнение през 2019 г. борят на заетите от египетски лешояди територии бе 24. Двете нови двойки са в двете ядра на популацията на вида в страната - в Северна България и в Източните Родопи. Двойката в Източни Родопи зае територия в периферията на ядрото, която в миналото също е била обитавана от семейство египетски лешояди, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Мъжката птица от новосформираната двойка в Северна България има цветен пръстен с номер B14, който позволи на екипа на БДЗП да проследи историята й. Оказа се, че птицата е опръстенена на 24 юли 2008 г. от екип на Дружеството в съседна гнездова територия. За египетския лешояд и други видове хищни птици е характерен т.нар. филопатризъм - достигайки полова зрялост птиците се завръщат на местата, където са излюпени, за да се размножават. По този начин се осигурява съществуването на гнездовата територия във времето. В конкретния случай гнездото, в което е бил излюпен B14, продължава да бъде заето, възможно е дори от неговите собствени родители. За това B14 заема най-близката съседна гнездова територия на своята бащина, демонстрирайки механизма, по който в природата видовете заемат своите територии и възстановяват числеността на популацията си. Сътрудници на БДЗП ежедневно охраняват двойката, за да може необезпокоявано да отгледа първото си малко.

Семейството лешояди дава надежда за възстановяването на вида в Северна България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама