Регистрация на кола вече само с платен данък

12:13, 30 юли 20 25 1591 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

При сделки с коли, които вече са имали поне една регистрация у нас, собствениците ще трябва да представят в службите по регистрация на МВР издаден или заверен от общината документ за платен данък, когато са ги придобили. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, записани в преходните и заключителни разпоредби на проект за промени в Закона за местните данъци и такси, съобщи "24 часа".

Tази ниша в закона за икономисване на местен данък е ощетила за 10 г. общинските хазни с поне 60 млн. лв. Икономисването на данъка най-често се правело при сделки със скъпи коли или камиони. Собствениците се възползвали от запис в Закона за местните данъци и такси и стара наредба на МВР от 2000 г. Текстовете предвиждат, че не се дължи общински имуществен данък при придобиване на кола, ако тя няма регистрация в КАТ.

Поради това собствениците пускали искане за сваляне на номерата, след което прехвърляли собствеността, най-често на свързани или подставени лица, без да платят местен данък. Сделката ставала, докато не е изтекъл срокът за техническия преглед и на застрахователните полици по „Гражданска отговорност”, за да не се плащат повторно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама