Разпитаха Румен Порожанов по делото срещу Миню Стайков

13:05, 30 юли 20 25 1059 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Бившият земеделски министър Румен Порожанов беше разпитан в качеството си на свидетел по делото срещу Миню Стайков, което се гледа за пореден път в Специализирания наказателен съд, съобщи БГНЕС.

Стайков и още 13 души са подсъдими за злоупотреби с еврофондове. Порожанов беше разпитан в качеството му на бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие”.

Поискаха разпит на зам.-земеделски министър по делото срещу Миню Стайков

През май миналата година преди делото да влезе в съда, Порожанов беше разпитан като настоящ министър на земеделието и храните и бивш директор на Държавен фонд „Земеделие”. Още тогава той посочи, че през разпитващите е обяснил какви са били процедурите по одобряването и отпускането на евросредства по програмите на Фонда. На въпрос дали е близък с Миню Стайков, Порожанов бе категоричен: „Няма как да съм близък. Не съм близък”.

На 23 октомври 2019 г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Миню Стайков и още 13 души, петима от които служители в Държавен фонд „Земеделие“, съобщиха тогава от държавното обвинение.

Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Един от участниците в престъпния сговор е обвинен и за извършване на незаконна банкова дейност (лихварство). Предоставял е кредити срещу лихва, чиято обща стойност надхвърля един милион лева, в т.ч. на търговски дружества, предоставящи бързи кредити.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама