Парламентът ратифицира споразумение за покупка на ваксини срещу коронавирус

12:20, 31 юли 20 25 1898 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

С 91 гласа „за“ българските депутати приеха окончателно промените в Закона за лечебните заведения и ратифицираха споразумение за покупка на ваксини срещу COVID-19, съобщи БГНЕС. 

Със споразумението Европейската комисия се упълномощава да предлага на участващите държави-членки и да сключва от тяхно име предварителни споразумения за покупка на ваксини ("Advance Purchase Agreement"), които са нужни за борбата с пандемията от COVID-19

Припомняме, че Министерство на здравеопазването внесе в Народното събрание споразумение за покупка на ваксини. Целта е държавните и общински болници да получат допълнителни ресурси, за да поддържат в готовност отделенията по заразни болести. От ГЕРБ предлагат и субсидии за лечебни заведения с държавно или общинско участие.

Българите с гарантиран достъп до ваксина срещу Covid-19

В мотивите към законопроекта е записано, че предложението за разширяване на законовите възможности за субсидиране със средства от бюджета на министерството е в отговор на констатираната по време на епидемията от коронавирус нужда от финансова подкрепа.

Предвид спецификите и неяснотите по отношение на заболеваемостта и разпространението на болестта сред населението се установи, че то не може да бъде прогнозирано с абсолютна точност и в този смисъл са възможни драстични промени в ситуацията в отделните периоди, което от своя страна наложи необходимостта от полагане на допълнителни усилия за създаване и поддържане на постоянна готовност на всички нива на здравната система“, пише в мотивите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама