Гешев: Рухна митът за неподлежащия на контрол главен прокурор

16:58, 31 юли 20 25 2367 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Рухна митът за всесилния и неподлежащ на контрол главен прокурор. Този мит беше разпространяван от политически среди и НПО-та, чиято цел е унищожаване на прокуратурата. Този мит рухна с решението на Конституционния съд. Това коментира обвинител номер 1 Иван Гешев от Ямбол, където разбиха голяма нарколаборатория.   

„Не смятам, че съм извършил нещо, за което да ме разследват”, коментира Гешев.

На въпрос за неспирните вече 23 дни антиправителствени протести, на които основно искане е неговата лична оставка, Иван Гешев каза само, че не коментира политически теми.

Попитан за решението на Конституционния съд за това дали президентът и вицепрезидентът могат да бъдат разследвани, главният прокурор каза, че тези решения не се коментират, а изпълняват.

„Стана ясно, че прокуратурата е спазила закона. Това решение отговаря на всички наши въпроси, дава възможност прокуратурата да си свърши работата. Прокуратурата е спазила законите и продължава да ги спазва”, каза Гешев.

Относно новите разкрития за "Осемте джуджета" Гешев заяви, че по този случай има проверка от Софийска градска прокуратура. Прокуратурата е безпристрастна, обективна и резултатите ще бъдат изнесени пред българското общество, защото не се притесняваме от нищо".

„Имам врагове, с работата си засегнах хора с милиарди, които имат политическо влияние и искат да компрометират тази институция. Ясно ми е, че зад т.нар. Антикорупционен фонд седят определени хора - няма да казвам кои - вие си знаете кои са. Един от тях е подсъдим, един агент на Държавна сигурност, който наричат "Сашо", мога поименно да ви ги изброя - хора, които са свързани с комунистическата номенклатура преди 89-та година. Няма нужда, но е факт, че те излъгаха и това беше доказано от действията на прокуратурата, защото това което твърдяха, че се е случило не се е.Те не се извиниха и продължават, но аз не искам от тях извинение. Това е тяхно правило да правят каквото искат", добави главният прокурор. 

Също така Гешев каза, че  ще бъдат направени опити да бъде унищожена прокуратурата, както по времето на Иван Костов. "Ще правя каквото трябва да се направи, а оттук нататък да става каквото ще”, заяви Гешев.

Според него Спецпрокуратурата не е удобна на някои хора с много пари и те искат да компрометират тази институция.

На въпрос, защо е на работа по време на отпуск той каза, че се концентрирал върху основните приоритети и политики и интереси на българската прокуратура, което прави. "Това е една от възможностите да се запозная с колегите от цялата страна. Доколкото е възможно по времето на тази отпуска ще се постарая да обиколя и да се запозная".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама