Започват Богородичните пости

08:00, 01 авг 22 25 3673 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес започват Богородичните пости, които продължават до 14-ти август включително. Те предшестват големите християнски празници Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август. Периодът е предназначен за духовно усъвършенстване и покаяние за лошите дела.

Богородичният пост е един от четирите многодневни периода на въздържание в православния календар, през които миряните се стремят към смирение и добротворство. Свързан с надеждата и любовта към Божията майка.

Богородичният пост има строг характер, подобно на Великия пост. Само на Преображение Господне се разрешава консумацията на риба. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и несготвена храна. Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

Днес църквата чества празника Изнасяне на Светия кръст. Освен на 1-ви август, православните християни извършват поклонение пред Кръста Господен още три пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Разпети петък и на 14-ти септември. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама