Климатиците в транспорта трябва да работят при температури над 25 градуса

19:09, 03 авг 20 25 2227 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Всяка вечер въз основа на метеорологичната прогноза специалисти планират кога да работят климатиците в столичния градски транспорт. При температури над 25 градуса инсталацията трябва да бъде включена. По въпроса е издадена и специална заповед на столичния кмет.

Това обясни пред Радио София Лъчезар Пеков - началник отдел “Координация, организация, контрол и безопасност на обществения транспорт” от Център за градска мобилност (ЦГМ).

Климатиците в обществения транспорта работят на принципа на засмукване на външен въздух, охлаждане и вкарване в салона за пътници.

Лъчезар Пеков припомни, че през последните години са подменени повечето транспортни средства – автобуси, тролеи и трамваи. За малкото останали по-стари се препоръчва отваряне на прозорците, за да има циркулация.

Контролът се осъществява през деня от съответните органи на ЦГМ, като се гледа не само за включването на климатиците, но и за извършването на дезинфекция – два пъти на ден. Спазват се препоръките на здравния министър, на здравните инспекции.

Само през юли са извършени 2200 проверки, допълни Пеков.

Сигнали гражданите могат да подават на тел. 0700 13 233, както и на фейсбук страницата на ЦГМ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама