Ден 27 на протести: След блокадата възстановиха движението по АМ „Марица”

23:20, 04 авг 20 25 4111 Шрифт:
Редактор:

27-ми ден на антиправителствени протести в София. Ключови кръстовища в столицата остават блокирани, а днес на „Орлов мост“ се появиха и още палатки. Блокирано е и кръстовището при Ректората на Софийския университет, както и това на площад „Независимост“.

Традиционно след 19:00 часа граждани се събраха на площад "Независимост", настоявайки за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. По-късно те се отправиха на шествие до палатковия лагер на "Орлов" мост, където продължиха да скандират "Оставка".

Час по-късно протестиращите блокираха магистрала „Марица“  на 109-ия ѝ км. На място е и адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио". Блокирано бе движението по аутобана, а върху пътните платна бяха разпънати палатки. Блокадата доведе до километрични опашки от автомобили и камиони в отсечката преди граничния пункт "Капитан Андреево". 

Малко преди 23.00 часа движението по автомагистралата беше възстановено, а от МВР съобщиха, че полицейски екипи продължават да дежурят в района за гарантиране на обществения ред и сигурността на трафика.

 

Организаторите на блокадата призовават хора от околните населени да се присъединят към тях

Протестиращите са категорични, че няма да освободят магистралата, докато не получат оставките на правителството и тази на Иван Гешев.

Минути преди 21:00 часа се появи кордон от гранични полицаи, които се опитаха по мирен път да освободят магистралата, но без успех. Протестиращите пропускат автомобили на хора, нуждаещи се от медицински грижи. В момента към блокадата пътуват жандармеристи.

Протестът беше насрочен в социалните мрежи за утре вечер, но протестиращите са решили да изненадат органите на реда.

Малко преди 22:00 часа протестиращите бяха заобиколени от полицаи, които настояха да бъде отворена магистралата. Според адв. Хаджигенов протестиращите имат право по този начин да изразят мнението си и не вижда как се нарушава обществения ред.

В София пък е променен маршрутът на над 15 линии на градския транспорт. Автобуси и тролеи заобикалят блокираните кръстовища, а други стигат до Орлов мост и се връщат, съобщава bTV.

Снимка: Юлиан Тодоров

Протестът във Варна от понеделник навлезе в нова фаза – протестиращите блокираха възловото кръстовище пред сградата на общината. Там бяха разположени палатки, които около полунощ се увеличиха. Полицията разположи метални ограждения около лагера, за да осигури безопасността на протестиращите.  Блокадата е на бул. „Мария Луиза“, който е една от ключовите пътни артерии в града с натоварен трафик.

"Оставка фест" предвиждат за 19.00 часа протестиращите от Стара Загора на мястото, където полицейски кордон им е препречил пътя към магистрала "Тракия".

Акцията ще включва осъществяване на жива видеовръзка с други лагери на протест в страната и музика, съобщава БНР.

Демонстрантите вече повече от 4 дни остават в района на летището с искане да бъдат допуснати с автошествие до детелината на магистралата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама