Отбелязваме Преображение Господне

07:13, 06 авг 20 / Любопитно 25 1995 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

На 6 август православната църква отбелязва Преображение Господне. Един от най-светлите празници за християните.

За начало на празника се считат първите векове на християнството. Той е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици.

На тях той често им говорил, че го очакват страдания и смърт, с които да изкупи греховете на човечеството. Те обаче не вярвали на думите му.

За да им докаже, Синът Божий завел на планината Твор в Галилея едни от най-близките си следовници – Петър, Яков и Йоан. Отдалечил се от тях и започнал да се моли.

Апостолите заспали, а когато се събудили видели своя Учител напълно променен. Лицето на Спасителя греело като слънце, а дрехите излъчвали светлина. Исус беседвал с двама от най-великите пророци от Стария завет - Мойсей и Илия за предстоящата си кръстна смърт в Йерусалим.

Апостолите паднали ничком на земята, а Исус се приближил към тях с думите: Станете, не бойте се. След тази случка учениците на Христос укрепили вярата си в Божествената му природа.

В деня на Преображение Господне вярващите се причестяват след петия ден от Богородичния пост. В малките български градчета и села са живи все още колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и стоки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама