Проверяват сиренето и кашкавала в търговската мрежа в София

15:14, 05 авг 20 25 2004 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Започнаха проверки за качеството на сиренето и кашкавалите в магазинната мрежа в София. Те се правят от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Комисията за защита на потребителите, „Активни потребители“ и двете асоциации на млекопреработвателите в България. По време на пандемията проверките бяха временно преустановени, но от днес се възобновяват.

„Проверяваме дали има вложени немлечни мазнини или както всички ги наричат палма. Дали отговарят на физико-химичните показатели и дали има замърсяване с микроорганизми. За млечните продукти, особено за сиренето и кашкавала изискването е да няма салмонела и стафилококови ентеротоксини. Микробиологията ще излезе по същото време“, обясни д-р Райна Иванова, експерт към Дирекция „Контрол по храните“ към Българската агенция по безопасност на храните, цитирана от БГНЕС.

„От началото на годината, до края на февруари, когато бяхме взели 32 проби имаме 4-5 глоби за несъответствие на пробите“, уточни тя и каза, че глобите по стария закон варират между 2000 и 4000 лв., а при повторно нарушение скачат и те се налагат на производителите, а не на търговската верига.

Магдалена Апостолова от Асоциация на млекопреработвателите в България припомни, че от три години съвместно с БАБХ взимат проби на случаен принцип от магазинната мрежа.

„Има нарушения във физико-химията. Най-често има нарушения и в етикетирането“, обяви Апостолова и добави, че от агенцията не им дават детайлни данни, а само ги информират в колко от взетите проби има отклонения.

Според нея, въпреки това нарушенията като цяло намаляват, защото все повече фирми спазват наредбата и изискванията.

„За първите четири месеца на годината е внесено доста сухо мляко. По неофициални данни количеството е било повече от 2400 т. Може да си представите за колко мляко става въпрос, защото един килограм се разрежда с 10 литра вода“, обяви тя и добави, че въпреки това млечните продукти като цяло са произведени от сурово мляко. Апостолова добави още, че се наблюдава и ръст на цените на стоковата борса.

„С 2% на сирената, а на кашкавалите е малко повече. Това е вследствие на увеличението на цените на тока, консумативите. Цените на сухото мляко на борсите също скочиха, говоря за европейските. Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации“, коментира тя.

Д-р Сергей Сергей Иванов от "Активни потребители“ заяви, че в момента няма жалби и сигнали, но това отдава на отпускарския сезон. Попитан каква е цената, под която не може да си купим истинско сирене и кашкавал, той обясни, че под 7 лв. няма как да ядем истински продукт, както и за под 10 лв. за кашкавал.

„Сирене за 6 лв. и кашкавал за 9-10 лв. не може да ядем. В тези, които са под тази цена има основно вода и различни добавки“, поясни д-р Иванов.

Той коментира, че у нас се внасят огромни количества палмово масло, като само за миналата година са внесени 12 000 т. „Това стига за половината продукция на сирене в България да е направено от палмово масло. Тя отива и за кашкавал и други продукти“, добави още той.

Д-р Иванов призова потребителите да се откажат да купува на принципа на най-ниската цена.

„Хората ще си спестят много неща, ако си вземат по-малко, но съответно по-скъпо, но и по-качествено сирене. Хидрогенираните растителни мазнини са един от основните проблеми, които водят до хронични заболявания в България. Това са най-вече сърдечно-съдови проблеми“, каза докторът.

Той припомни, че отдавна те, държавата и медици настояват за въвеждане на забрана за влагане на хидрогенирани мазнини в млечни продукти, която в доста държави е въведена, но у нас това още се бави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама