Доверието към Борисов се срина, показва проучване на "Маркет Линкс"

09:20, 06 авг 20 / Политика 25 1573 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Към момента одобрението към ГЕРБ е по-голямо от това към Бойко Борисов, което е показателно за нова ситуация, в която попадаме", обясни социологът Добромир Живков от "Маркет Линкс" пред bTV при представянето на данните от последното проучване на агенцията. Запитването е проведено сред 1093 пълнолетни лица в страната и 500 в София в периода 28 юли – 3 август 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкета. Всъщност за първи път рейтингът на Борисов е по-нисък от този на партията, която оглавява.

"Виждаме голяма промяна, особено в сравнение с 2009 г., когато Борисов стана премиер. В последното проучване рейтингът му е много нисък. Това е много ниско ниво на одобрение, което до момента не сме отчитали", допълни Живков.

Има вариант за оставка в края на септември, заяви Томислав Дончев

Според проучването електоралната подкрепа за ГЕРБ и формацията а Слави Трифонов "Има такъв народ" на национално ниво е изравнена - 15% доверие.

По думите му това е сериозен индикатор за тежката лидерска криза в най-голямата политическа криза в страната.

Друга констатация на изследването, че "неудовлетворението от развитието на страната стига до много висока степен, в подобна ситуация бяхме в 2018 г., когато имаше отново ремонт на кабинета и вицепремиерът Валери Симеонов напусна управлението". "Едва около 20% от българите смятат, че в момента държавата се развива в правилната посока", посочи той.

"Годините на кабинета "Борисов 3" се движат в пикове и спадове, в момента сме може би в най-ниската точка", посочи още Живков.

Борисов готов да си тръгне, но няма да е днес

Според социолога в ситуацията на COVID-19 в цял свят се говори за нов тип лидерство. "В такъв тип криза, като тази с пандемията, лидерството ще играе все по-важна роля", посочи той.

"Виждаме една много висока степен на мобилизация на българските граждани по повод протестите срещу правителството на Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев", отбеляза социологът.

"Политическата обстановка води до това всички да се политизират и да се ангажират със събитията. Държавата и гражданите са събудени, хората са готови да отидат да гласуват, но това не означава, че са направили своя избор за кого да гласуват", поясни Добромир Живков.

Според него особеният интерес трябва да бъде насочен именно към ГЕРБ и по какъв начин първата политическа сила в страната ще преодолее политическата криза. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама