СЕМ: Посегателството срещу журналисти е посегателство срещу свободата на словото

09:50, 06 авг 20 25 1846 Шрифт:
Автор:

Съветът за електронни медии изразява сериозно безпокойство от зачестилите посегателства срещу журналисти. 

"Всяка физическа и вербална агресия срещу журналисти е недопустима в едно демократично общество. Особено в държава членка на ЕС, в която зачитането на човешкото достойнство и права, толерантността и разбирателството са основни ценности", казват от СЕМ.

"Всяко посегателство срещу  журналисти или възпрепятстването на тяхната работа е директно посегателство срещу свободата на словото и постиженията на демокрацията.  СЕМ призовава гражданите да зачитат професионалните права на журналистите, както и тяхната свобода и  лично достойнство. Вярваме, че компетентните органи ще си свършат бързо и професионално работата за разкриване на извършителите", заявяват в позиция от Съвета за електронни медии.

Пребиването на журналисти не е европейско развитие

СЕМ отново се обръща с призив към политици и общественици да бъдат отговорни в публичното говорене и поведение по отношение на журналистите и медиите. 

От Асоциацията на европейските журналисти в България изпратиха отворено писмо до председателя на ЕНП Доналд Туск, премиера Бойко Борисов и до главния прокурор Иван Гешев.

"По време на Националната конференция на политическа партия ГЕРБ в сряда в София бяхме свидетели на недопустим инцидент. Журналистката Полина Паунова от българската секция на “Свободна Европа” бе обект на агресия от страна на младежи, допуснати до оградената зона за участници в партийната сбирка. Телефонът, с който Паунова снима, бе изхвърлен, самата тя бе блъскана и получи удари.

Това се случи, докато Паунова изпълняваше служебните си задължения и опита да интервюира лица, които тя е видяла преди това да провокират протестиращи срещу правителството.

Мъжете, които проявиха агресия спрямо Паунова, както е видно от видеозаписа – бяха получили достъп от страна на охраната на събитието. А още по-скандално е, че когато Паунова и колегите ѝ потърсиха помощ от охраната на мероприятието, се намеси човек, който настоя журналистката да покаже прескартата си и също прояви агресия към репортерката – изблъска я и се обърна към нея с обидни думи.

Сигурни сме, че си давате сметка за това колко недопустимо е подобно отношение към журналисти по време на събитие, организирано от Вашата партия", пишат от АЕЖ.

АБРО, БНТ и БНР призоваваха към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват безпристрастно и пълноценно събитията в българското общество - в политически, социален и икономически план.

"В последните дни наблюдаваме грубо и унизително отношение към наши колеги. Гражданските протести са проява на обществена зрялост и свободен израз на лични и политически убеждения. Насилието и агресията не са част от демократичните ценности. Вярваме, че мнозинството от българските граждани на протеста не биха упражнили насилие и унизително отношение към журналист или друг български гражданин.

Цветанов: Неприемливо е агресивното поведение на лица от ГЕРБ спрямо журналисти и общественици

АБРО, БНТ и БНР призовават към безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват безпристрастно и пълноценно събитията в българското общество - в политически, социален и икономически план.

В последните дни наблюдаваме грубо и унизително отношение към наши колеги. Гражданските протести са проява на обществена зрялост и свободен израз на лични и политически убеждения. Насилието и агресията не са част от демократичните ценности. Вярваме, че мнозинството от българските граждани на протеста не биха упражнили насилие и унизително отношение към журналист или друг български гражданин", се казва в позицията им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама