Ден 29 на протести: Палатков лагер в Пловдив и "патриотичен омлет" в София

22:14, 06 авг 20 25 4583 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Днес е 29-ият ден на антиправителствените протести. Недоволстващите вече близо месец се събират на Триъгълника на властта в София и в други градове, настоявайки за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, както и за провеждането на предсрочни избори. Днес обаче правителството обяви, че ще довърши мандата си.

Мащабен протест и първа блокада в Пловдив

Пловдивчани блокираха четири ключови кръстовища в центъра на града и разпънаха палатки на кръстовището на бул. „Шести септември“ с бул. „Цар Борис III Освободител“, съобщи bTV.


Снимка: БГНЕС

В протеста в Пловдив участват Велислав Минеков от "Отровното трио" и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Ние сме граждански активисти и организираме този протест като такива, не желаем партии да участват в гражданския протест – не смятаме, че е редно и морално. Имаме необходимите разрешителни от общината, съгласувани с органите на реда. Гражданите тук могат да протестират съвсем спокойно, без да се притесняват, че ще бъдат арестувани“, заяви Асен Костов - един от местните организатори.


Снимка: БГНЕС / Протест в Пловдив

Яйца и домати полетяха срещу сградата на НФСБ в София

Протестиращите пред Министерски съвет обаче отново са най-многобройни. Те донесоха велосипед, на който е закачен приемо-предавателен протокол, гласящ, че Борисов предава джипа и в замяна получава стар велосипед, с който да се придвижи до Народното събрание и да подаде оставка.

На протеста имаше и плакат относно високия рейтинг на партията на Слави Трифонов, която според Маркет Линкс има изравнени сили с ГЕРБ. Протестиращите донесоха и огромен транспарант, с който призовават за обединение в нов политически проект на хора, които не са участвали в управлението през последните 30 години.

Към 21.00 ч. протестиращите се насочиха към ул. "Раковски", за да хвърлят яйца и домати по сградата на НФСБ. Те обявиха, че правят патриотичен омлет на Валери Симеонов. През цялото време се чуваха викове "Оставка" и "Мафия". Гневът на недоволстващите бе провокиран от това, че именно Симеонов пое ролята на говорител след заседанието на Коалиционния съвет днес и обяви решението, че кабинетът няма да подава оставка.

Междувременно полицията арестува мъж, който е проявявал агресия при палатковия лагер пред Софийския университет. От МВР съобщиха за bTV, че задържаният е бил без документи и във видимо неадекватно състояние. На палатковия лагер пред Министерски съвет пък се събираха подписи в подкрепа на протестиращите. Припомняме, че преди дни беше организирана подписка до МВР и прокуратурата на граждани, които са недоволни от блокадите в столицата. 

Блокада на пътя София - Варна

Прояви имаше и в други градове на страната. Недоволни граждани се събраха във Варна, Русе и Бургас. Седми ден остава и палатковият лагер на републиканския път Стара Загора - Хасково в района на някогашното старозагорско летище. Протестиращите настояват да получат разрешение за автошествие по "детелината" на магистрала "Тракия". 

В Ловешко протестиращи блокираха движението на пътя София - Варна в района на пътен възел „Абланица“ край града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама