Откриха близо 23 тона пестициди в община Червен бряг

14:52, 07 авг 20 / Политика 25 2716 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

За два дни 22.8 тона пестициди са събрани и изпратени за обезвреждане от два обекта в община Червен бряг. Припомняме, че министърът на околната среда и водите Емил Димитров бе на инспекция в общината и още първите дни край град Койнаре бяха намерени 2 тона пестициди.

При разкриване на обекта край гр. Койнаре са извадени още 16 986 тона негодни за употреба ПРЗ. Тя бяха изнесени от обекта, намиращ в местност „Дола“ на площадката на бивше летище край гр. Койнаре, бяха опаковани в биг бег чували и извозени към площадки с разрешително за работа с опасни вещества.

На територията край с. Радомирци, местност „Мерата“, са разкрити, извадени, опаковани и извозени 5818 тона негодни за употреба ПРЗ. Днес кметът на община Червен бряг Цветан Костадинов изпрати благодарствено писмо до министър Димитров.

Кметът се обръща към министъра за съдействие за окончателно решаване и на проблема с незаконно загробените опасни отпадъци  от акумулатори, които бяха открити край с. Рупци,  община Червен бряг, при съвместна акция на прокуратурата и МОСВ. На площадката в пети квартал на Червен бряг се съхраняват около 200 тона опасен отпадък, изгребан от силажна яма и бивше помощно стопанство, с. Рупци.

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Около 80 тона се съхраняват на регламентирана площадка в Долна Баня. 

Разкриването, преопаковането, транспортирането и обезвреждането на 22,8-те тона пестициди от двете населени места в община Червен бряг ще бъде извършвано незабавно с цел спешно прекратяване на въздействието върху околната среда. То ще стане  по идентични правила с тези на швейцарската програма. Крайното обезвреждане ще се извършва в лицензирани съоръжения с многогодишен опит в държави членки на ЕС. 

Ревизоро категоричен, че у нас не се горят радиоактивни отпадъци

Акцията в Червен бряг беше извършена от специализирана фирма, при стриктно спазване на правилата за работа, прилагани при изпълнение на същите дейности по Швейцарската програма, по която МОСВ има опит и по която през последните 4 години са обезвредени около 4000 тона пестициди от 70 склада в цялата страна. След изваждането пестицидите се преместват на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества. В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, до изпращането им в лицензирани съоръжения за изгаряне с дългогодишен опит, във Франция, Белгия, Швейцария, Дания, след надлежно проведена процедура по нотифициране и получено съгласие. Тези държави са приемали пестицидите обезвредени в изпълнение на Българо-швейцарската програма.

Двата склада за пестициди край Червен бряг са първите, които бяха разкрити при започналата серия проверки във връзка с разпореждане на ВАП относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама