Как да предпазим децата от заразяване с COVID-19?

10:45, 09 авг 20 25 2056 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Децата и младите хора все по-често попадат във фокуса на тревогата заради COVID-19. Aко в началото на пандемията се смяташе, че непознатият вирус е проблем основно за уязвимите и по-възрастни хора от населението, то данните дори и само от нашата страна вече опровергават това.

Младите и децата трябва да спазват мерките за изолация, дезинфекция, почистване и да носят маски, обясни в ефира на Нова телевизия началникът на Отделението по неонатология в МБАЛ „Токуда” д-р Радка Масларска. Според нея увеличеният брой млади хора с коронавирус се дължи на по-тесните контакти, които имат те.

Основна роля за стимулиране на имунитета има начинът на живот на децата. „Храненето трябва да бъде пълноценно и балансирано. Трябва да се провеждат процедури по закаляване – с море, планина и правилно хранене, което се изисква за съответната детска възраст”.

Много важна за децата е и имунопрофилактиката. „Не трябва да се отлагат имунизациите, защото това помага да се активира имунитетът и те да се предпазят от усложненията на заболяването”, каза още лекарят.

Д-р Масларска посъветва родителите децата им да водят нормалния си начин на живот и да посещават детски заведения. „При наличие на симптоми, да търсят личния лекар, да не ги пускат болни на училище. Ако са здрави, няма никаква причина да не ходят в детските заведения”.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама