Калоян Паргов обвини Фандъкова, че иска да мине инкогнито през бурята в София

12:15, 11 авг 20 / София 25 1847 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Г-жо Фандъкова, не може да минете инкогнито през бурята, която бушува в София повече от месец. Вашата работа не е да отправяте призиви, а да управлявате града". С тези думи лидерът на БСП – София Калоян Паргов, който е и председател на групата на социалистите в СОС, задочно се обърна към столичния кмет.

По думите му проблемът е в пълната абдикация на Столична община от функциите ѝ. 

„На никого все още не е известно какви са действията на градоначалника в сложната ситуация, в която се намира града. Единствено видимо е отсъствието на какъвто и да е било екшън план от страна на „Московска“ 33. Това, с което разполагаме само, е „трогателният“ призив във Facebook на кмета“, посочи лидерът на БСП – София.

Фандъкова с призив за сваляне на барикадите

„Ако Йорданка Фандъкова е решила на финала да се разграничи от ГЕРБ – да го направи ясно и открито и да подаде оставка. Тя бе избрана именно като кандидат на управляващата партия и продължава да бъде неин заместник-председател. Не може да се опитва да мине инкогнито през бурята, която бушува в София повече от месец, подобно на начина, по който присъства на конференцията на ГЕРБ – хем на първия ред, хем безмълвно, скрита зад бейзболна шапка и черни очила“, категоричен е Калоян Паргов.

Той припомни, че когато софиянци търпяха несгодите от кошмарния, и като продължителност, и като качество, ремонт на „Дондуков“, а Фандъкова го превърна във волейболно игрище и организира турнир.

„Вие също затваряхте улици, но го наричахте „София диша“. Е, днес София не само диша, но живее в ритъма на ежедневните скандирания: „Оставка!“. Ето защо, докато сте кмет на столицата, не може да продължавате да се държите като страничен наблюдател! Длъжна сте да изпълнявате функциите си на стопанин на града, които са Ви вменени от редица закони!“, обърна се Паргов към Йорданка Фандъкова.

„Повече от месец столицата е в епицентъра на протестите в страната. Почти две седмици е блокиран "Орлов мост" и други ключови кръстовища в центъра на София. Едни граждани подкрепят действията на протестиращите, други не ги харесват и се възмущават от блокадите. Но това е плурализмът, това е демокрацията“, изтъкна Паргов.

Според него въпросът е какво прави Столична община, която трябваше да реагира на екстремната обстановка в града и да предприеме редица мерки, които да облекчат движението и предвижването в София.

Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм в СОС, постави конкретни въпроси

  • защо не са създадени временни автобусни линии, които да извозват пътниците от „Плиска“ до метростанции „Жолио Кюри“ и „Г. М. Димитров“? 
  • защо не са създадени временни автобусни линии, които да улеснят придвижването на пътниците от „Дружба“ и „Гара Искър“ до метростанциите „Искърско шосе“, „Дружба“ и „Интер Експо център“?
  • защо за пътниците, които имат абонаментни карти за линиите, които са с променени маршрути, не е създадена организация с тях да ползват останалите линии и най-вече метрото – да станат за цялата градска мрежа?
  • защо не беше скъсен интервала на движение на линиите на градския транспорт, които не са засегнати от блокадите, най-вече на трамвайните?
  • защо не е създадена такава организация на движението – чрез общинско трафик радио, информационно-навигационни табели и с участието на регулировчици, така че автомобилният поток да се насочва към алтернативни маршрути далеч преди шофьорите да попаднат в тапите по алея „Яворов“ бул. „Драган Цанков“ и бул. „Ситняково“?
  • защо не са променени режимите на светофарните уредби, във връзка с променената пътна обстановка в града? „Умните“ светофари отчитат ли адекватно настоящата ситуация?
  • защо не бяха отложени част от планираните за август ремонти, за да не се затруднява и допълнително да се концентрира трафикът в пренатоварените точки?

„Това са само малка част от мерките, които Столична община и кметът на София, заедно с компетентните звена на МВР, отдавна трябваше да предприемат, за да не са нагнетява напрежение и да се облекчи транспорта и движението в града“, категоричен е Калоян Паргов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама