Десет задачи към децата, които управлението на Борисов не изпълни

15:25, 11 авг 20 25 1916 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов публикува във Facebook 10 неизпълнени задачи към децата, заради които правителството на Бойко Борисов трябва да си отиде”.

Да са му живи и здрави внуците на Борисов! “Домът е там, където ти се усмихват”, но има домове които децата трудно се усмихват”, коментира Богданов по повод снимката на премиера Бойко Борисов с двамата му внуци, която бе качена с изречението: „Домът е там, където те се усмихват. Винаги е добре да си поговориш с дете, най-верните решения идват от тях. Време за техните усмивки и моите решения“.

Ето кои са задачите, които управляващите не са изпълнили, според Георги Богданов.

1. През 2009 година Борисов обеща да има модерен закон за детско правосъдие, така че децата да не бъдат съдени по-жестоко от възрастните по един остарял закон от 1956 година. Хуманно детско правосъдие все още нямаме, а децата продължават да бъдат съдени по-сурово от възрастните.

2. Системата за закрила на децата е в разпад! Социални работници получават минимално заплащане, има текучество и неподготвени кадри, които често нанасят вреди на децата и семействата. Реформа в системата за закрила на децата няма от 2000 година, когато е създадена системата и не са лоши хората в нея, а системата е лоша и неорганизирана.

3. България няма национална детска болница, а правителството на Борисов отпусна 100 милиона за 40-годишен строителен скелет и все още не е ясно как и за какво ще бъдат похарчени тези държавни пари. Децата и родителите продължават да обикалят клиниките в София и страната, а редица тежко болни деца не могат да бъдат лекувани от нашето здравеопазване.

4. Фондът за лечение на децата в чужбина беше закрит по времето на управлението на Борисов, след зрелищна акция на прокуратура и служители на Министерството на здравеопазването. Днес имаме хиляди молби за дарения за тежко болни деца, които чакат да бъдат лекувани в чужбина.

5. 13 месеца правителството на Борисов и Обединени патриоти допуснаха на гърба на децата на България да се води дезинформационна и пропагандна война срещу закони и стратегически документи, които целят да подобрят благосъстоянието и грижата за децата и семействата. Позволиха да бъдат атакувани помагащи на децата организации, които ежедневно се грижат за стотици страдащи деца.

Снимка: Pixabay

6. Борисов еднолично отмени Стратегията за детето, нарушавайки законите на страната. България е единствената държава в Европа без стратегически документ, на чиято основа да се развиват политиките за детето.

7. Управлението на Борисов обезкръви Държавната агенция за закрила на детето, като я превърна в ненужна държавна структура, от която нищо не зависи, а тя следва да е водеща институция в определянето на детските политики.

8. Борисов назначи некомпетентни заместник министър-председатели в своя кабинет в лицето на Марияна Николова, а преди това Валери Симеонов, които да отговарят за децата на България. Те повече скандализираха, отколкото допринесоха за децата на България.

9. Управлението на Борисов позволи да се събарят жилища предизборно, по време на пандемия и в зимните месеци, като остави хиляди семейства с деца без покрив над главата. В същото време незаконните хотели, къщи за гости и други постройки остават непокътнати.

10. Борисов превърна образователната система в бастион на политическа партия ГЕРБ, където почти няма директори в образованието, които да не са членове или зависими от местните партийни структури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама