34 ден на протести: Връщат барикадите при Ректората на СУ

21:19, 11 авг 20 25 3705 Шрифт:
Редактор:

34 ден на протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.  Две ключови кръстовища в София продължават да са блокирани.

Барикадата на кръстовището при ректората на Софийския университет ще бъде изградена отново. Това обявиха от "Отровното трио", които имат намерение да превърнат кръстовището в спортна площадка.  

По традиция към сградата на Министерския съвет полетяха домати, яйца и топки със зелена боя. Протестът преминава под наслова „Пл. Независимост е нашата Шипка“.

Организаторите на протеста от „Отровното трио“ обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив - ще насърчават всички негови прояви. Така те опровергаха твърдения в социалните мрежи, че ще се откажат от барикадите. Освен това те подадоха пореден сигнал, свързан с корупционни практики с тол системата. Смятат, че обществените поръчки отиват при едни и същи фирми.

На въпрос на БНР какво налага „отровното трио“ да има дарителска сметка на името на адвокат Николай Хаджигенов, те отговориха, че парите им са свършили, а организирането на протестите има разходи.

След 21:00 часа множеството тръгна към "Орлов" мост.

 


 

Снимка: Юлиан Тодоров



На „Орлов мост“ протестиращите са осигурили коридор за свободното преминаване на линейки. Протестните шествия в столицата и няколко големи областни града на страната снощи протекоха спокойно и без инциденти.

Днес преподаватели от различни университети излязоха с отворено писмо, в което също настояват за оставка на правителството. В мотивите си те посочват, че "вместо да се оттеглят това управление, вероятно под натиска на задкулисни интереси, останали скрити от публиката – от един месец насам отправя все по-объркани и компрометиращи послания, съчетани с дискредитиращи самите тях ходове и периодични изблици на насилие."

Снимка: Юлиан Тодоров

Учени от БАН  също написаха отворено писмо отново с искане за оставка, а в мотивите посочват: "Задълбочаващия се управленски произвол на правителството застрашава самите устои на държавата ни. Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки“, написаха 69 учени и специалисти от Българската академия на науките."

Отровното трио обяви, че гражданското неподчинение продължава. Те не изключват никакви форми на протест.

Една от тези странни новини е, че ние смятаме да спрем днес гражданското неподчинение. Това е лъжа. Напротив, ще го поощряваме”, каза Велислав Минеков.

Днес разбрахме от министър-председателя още нещо много интересно, докато се разхождаше с неговото национално известно возило. Че всъщност сме събирали хората тук, защото сме искали да станем депутати с по 2000-3000 лева заплата. Ако мечтата ни беше да станем такива и да постигнем до този успех – приход от 2000 лева, нито г-н Хаджигенов щеше да бъде адвокат с подобна практика, нито г-н Минеков щеше да бъде международно известен скулптор”, коментира Арман Бабикян.

Протестиращите донесоха пред Министерски съвет и бали от слама.

Снимки: Юлиан Тодоров

Протестни демонстрации има и в страната

Във Варна протестиращи отново блокираха кръстовището пред Общината. От снощи палатковият лагер в града отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището.

В шествие с националния трибагреник начело и най-актуалния варненски слоган в последните дни „ДЪРЖАВАТА Е В РЕМОНТ. Благодарим ви за разбирането“, протестиращите призоваваха са оставка и „Елате при нас - протестът е за вас“.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор, предава БНР. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.

Близо 50 автомобила тръгнаха днес в 18,30 часа на протестно автошествие по улиците в Габрово. Водачите на автомобилите се събраха половин час по-рано на изхода за Велико Търново. Протестното шествие е организирано от формацията „Будно Габрово“, която има представители в габровския Общински съвет, предаде БТА.

Автомобилите преминават по централните градски улици със скорост от около 20 километра в час, свирят с клаксони, окачили са българския трикольор и плакати „Оставка“.

Автошествието е мирно, а организаторите съобщиха, че няма да блокират улици, сгради, пътища и кръстовища. Протестът ще завърши около 21,00 часа на кръговото кръстовище до железопътната гара.

Организаторите обявиха готовност за протест всеки вторник с автошествия, докато не бъдат изпълнени исканията им за оставка на правителството.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама