Борисов отново развърза кесията: Дава пари за училища, университети, болници и млади семейства

13:20, 12 авг 20 / Политика 25 2986 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Правителството ще подкрепи семейства с деца до 14 години, като им осигуряваме месечна целева помощ по време на извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. Помощта ще е в размер на една минимална работна заплата. На нея ще могат да разчитат родителите, които не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който обяви във "Фейсбук" пакет от социални мерки след днешното дистанционно заседание на Министерски съвет.

"За прилагането на новата мярка за справяне с последиците от COVID-19 осигуряваме по 20 млн. лв. на месец", съобщи премиерът.

С нови 42 високопроходими линейки с животоспасяващо оборудване ще бъде подсилена системата на Спешната помощ. „С 2.4 млн.лв. осигуряваме свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“, която ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика“, съобщи още министър-председателят.

Подкрепа от 2 млн. лв. получава и „Майчин дом“ за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции. 8.66 млн. лв. ще бъдат насочени за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен, както и за закупване на важна медицинска апаратура.

И още...

Правителството отпуска и 16,5 млн. лв. по бюджетите на общините за модернизация на училищата.

„Днес взехме решения в подкрепа на българските ученици, студенти, на младите семейства и работещите хора. Поехме и изпълняваме ангажимент си за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. За да се учат нашите деца в модерни класни стаи и във възможно най-добрите условия, с колегите ми от Министерския съвет днес отпуснахме по бюджетите на общините 16 586 976 лв.“, написа Борисов.

Учебната година започва в класните стаи, всяко училище ще има екшън план

Средствата са за реализирането на дейности по национална програма. Тя е насочена към училища с иновативни практики и за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии и математиката.

Оборудваме училищата с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците след това, като ги обучим добре, да излязат на протест“, посочи премиерът.

Важна подкрепа оказваме и на нашите студенти. Отпуснахме до 100 милиона лева за подобряване на материалната база в студентските общежития и за стипендии. От години с действията ни показваме, че образованието е дългосрочен и неотменен приоритет за правителството. Това правим и днес. Защото именно образованието и науката са в основния арсенал от средства за справянето с всички предизвикателства в днешния ден“, посочи премиерът.

Редовното правителствено заседание се проведе с видеоконферентна връзка. Официална причина за това не беше посочена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама