Големите кавички на седмицата (10 - 14 август)

09:00, 15 авг 20 / Големите кавички 25 4329 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (3 - 6 август)

ПП ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция на Република България. Време е за отговорност и решителност! Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата. Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето! Единството, държавността и стабилността на страната за мен не са просто думи – те са основата, от която съм тръгвал за всяко свое решение”. Това обяви премиерът Бойко Борисов в края на седмицата като решение от създалата се политическа криза.

"Днешният ход на Бойко Борисов е като да играеш шах с каратист – ти местиш фигурите, а той рита дъската. Всъщност и на децата е ясно, че Бойко Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка и прави всичко възможно, за да организира той следващите избори. Каквито и да са те. А истината е следната:
- за прилагането на решенията от провелия се референдум през 2016 година не е необходимо Велико Народно Събрание, а Обикновено Народно Събрание.
- за спирането на корупцията и налагането на почтеност и справедливост в съдебната система не е необходимо Велико Народно Събрание, а Обикновено Народно Събрание.
- за ограничаването на правата на главния прокурор не е необходимо Велико Народно Събрание, а Обикновено Народно Събрание.
- а ако е необходимо Велико Народно Събрание, не бива да го свиква министър-председател и правителство, и парламент, които тотално са загубили народното доверие.
Така че изводът е прост и ясен:
- оставка на това правителство, служебно правителство и предсрочни избори!". Така телевизионният водещ и лидер на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира идеята на Борисов и правителството.

"България днес няма нужда от Велико народно събрание. Тя има нужда от велики българи. Тези велики българи, които да изградят една модерна, могъща, просперираща България". Думи на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки във връзка с идеята за свикване на Велико Народно събрание.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов разкритикува антиправителствените протести и допусна: „заради желанието на определени хора да се докопат до властта е възможно да се стигне до ескалация на напрежението и до инциденти“.

„Хората, които първата вечер отидоха - с качулките и с маските, бяха приготвили бухалки и запалителни течности, с идеята да ги хвърлят по полицията или да нападат полицията, с ясното съзнание, че при такива действия ще има отговор. Полицията постъпи мъдро и не ги атакува. Подобни неща не могат да се търпят вече. Не може в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки, които са извън парламента, да се докопат до властта ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република. Съжалявам, не съм съгласен“, заяви Каракачанов.

„Убеждават ви, че няма алтернатива. Досегашните политици не са алтернатива- алтернативата сте всички вие. Създадох политическата платформа за всички вас. На нея можете да изложите своите политически виждания, да издигнете своите политически лидери. Аз няма какво да взема от политиката, мога само да дам". С тези думи бизнесменът в изгнание Васил Божков анонсира платформата си "Българско лято 2020", която ще бъде основата за новията му политически проект.

"Ситуацията в държавата е като ситуацията в "Левски" - няма нищо на терена, абсолютно всичко е разрушено".  Това коментира лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева във връзка с политическата криза в страната.

"От 2005 г. България беше дадена в ръцете на мутрите - най-напред за управление на Столична община, а след това - за управление на държавата. Когато мутрите поемат властта в държавата, всичко става по мутренски - икономическите отношения, назначенията в полицията, магистратурата и министерствата", каза още  Дончева.

Според нея протестите в последните седмици имат много важна роля. "Гражданското общество, което изглеждаше мъртво, се събуди. Дойдоха нови поколения", подчерта тя.

В 34-ия ден на антиправителствени протести в страната премиерът Бойко Борисов подкара джипа по новото трасе на магистрала „Европа“. „Идват хора от морето и казват- толкова чисто море няма. Ние и тази година не можахме да го видим“, коментира той.

Цялото крайбрежие се пречиства с пречиствателни станции. Представяте ли си какво е било Черно море преди нас!? Всичко това е за младите хора, а и не само за тях. И за средната възраст и за старите хора- животът е мил на всеки“, заяви премиерът.

 "Ако вие нямате смелост да си защитите името на професията, ако вие нямате лице да се противопоставите на това петно (Гешев) върху вас, ще трябва да има реподбор. Ще трябва обществото да си поиска обратно законността, защото вие сте уплашени за вашите тоги, за вашата несменяемост, за вашите заплати, за вашите бонуси, седите и мълчите. Позорно мълчите. Излезте и се разграничете от това петно". С тези думи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се обърна към редовите прокурори в страната.

"Ако наистина сте се превърнали в една Северна Корея в България, значи трябва реформа. Заради това в България хиляди хора излизат на улицата и сме в много сериозна политическа криза. Заради това петно. Знам, че сред вас има страшно много хора, които знаят, че това, което казвам, е истина. Знам, че сред вас има много хора, които са съгласни с това, което искат хората на улицата. Излезте и го покажете. Стига сте се крили", казва още Иванов.

"Борисов е в оставка на полусъединител. Днес може да вижда ситуацията по-добре като оставка, а утре – по по-различен начин". Това коментира политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

„Огромната дилема, която стои пред Борисов за оставка, не е свързана само с този протест. Борисов си дава ясна сметка за едно – перспективата редовни избори е много лоша перспектива за него по социално-икономически причини. Ноември, декември, януари, февруари ще се сблъскаме челно с последствията от коронавируса“, посочи още той.

По думите му сега коланът се отпуска здраво и се раздават много пари, за да се тушират социални напрежения, които е въпрос на месеци да избуят на повърхността.

„Уважаеми бивши величия, провалени политици, политически тролове, Фейсбук пехливани, политически комедианти, които привиждат фарс, псевдомислители за народа, за който осигурявате само зрелища, но не и хляб. Говорете си. Не ми пречите. Знам коя съм, къде съм и защо. И знам къде отивам. Харесването не ме блазни, нехаресването не ме плаши. Приятна игра“. Думи на социалния министър Деница Сачева.

"Днес ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх. Да имаш мнозинство, да можеш да вземеш всички решения, които искаш и да не го направиш, показва страх. Страх от въпросите на опозицията, от протеста и от истината", заяви Корнелия Нинова, след като ГЕРБ и "Обединени патриоти" не се регистрираха в пленарната зала и провалиха извънредното заседание на парламента.

"Българският народ днес видя нагледно как се руши държавност и как се крадат неговите пари. Ние от четири години, а хората на протестите от месец, искаме върховенство на закона. Бойко Борисов днес за пореден път показа как се погазва върховенството на закона", коментира Нинова, след като на практика провалът на заседанието спаси Бойко Борисов от изслушване. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама