Светът е разделен за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса

14:45, 12 авг 20 25 1820 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ден след като Владимир Путин обяви, че Русия регистрира първата в света ваксина срещу Covid-19, мнозина чуждестранни учени си задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността.

Ваксината бе наречена "Спутник V" на едноименния съветския спътник - първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от ваксина.

Да имаш ваксина и да докажеш, че тя безопасна и ефективна са две различни неща”, смята главният вирусолог на САЩ Антъни Фаучи, цитиран от Нова телевизия. „В Съединените щати имаме половин дузина или повече ваксини и ако искаме да навредим на много хора и да им дадем нещо, което не работи, можем да започнем още следващата седмица. Нещата обаче не се правят по този начин. Надявам се, че руснаците наистина са доказали, че ваксината е безопасна и ефективна”, каза още той.

Скептично настроените към руската ваксина смятат, че при разработването й са пропуснати важни етапи и може да не е спазен традиционния клиничен протокол. Не са обявени и никакви подробности. „Въпросът не е да си първи с ваксината, а да имаш ваксина, която е безопасна и ефективна”, заяви министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар.

Франция и Германия също изразиха резерви относно руската ваксина, а от СЗО подчертават, че не са получили достатъчно информация от Москва. „Световната здравна организация е в контакт с руските регулаторни органи и очакваме да получим информация за ваксината. Едва тогава ще можем да се произнесем”, коментира Жарбас Барбоса, експерт от СЗО.

Снимка: БГНЕС

Междувременно руското министерство на здравеопазването определи критиките по света срещу новата руска ваксина срещу коронавирус като неоснователни, предаде БНР, позовавайки се на РИА Новости.

Здравният министър Михаил Мурашко заяви, че световните реакции са породени от конкуренция. Той подчерта, че платформата, използвана за синтез на ваксината, е безопасна и вече е доказана при производство на други лекарства. Първите партиди с руската ваксина ще бъдат готови до две седмици и веднага ще започне ваксинация. Тя ще е доброволна за всички, в това число и медицинските работници.

Руските власти твърдят, че над 1 милиард дози от ваксината са били поръчани предварително от 20 чужди държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия. Израел на свой ред обяви, че ще проучи руския препарат и ще преговаря за купуването му, ако бъде установено, че е „сериозен продукт“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама