Липсва задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш

21:45, 12 авг 20 25 2403 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Липсва задължителната ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш за 12-годишните деца, алармират родители и лекари. От началото на 2020 г. препаратът е включен в националния имунизационен календар заради агресивното завръщане на коклюшната инфекция, като заменя старата двувалентна ваксина срещу дифтерия и тетанус. Въпреки това лекари не могат да поставят необходимата доза на своите пациенти, предаде bTV.

Един от засегнатите е д-р Георги Миндов, който освен че е общопрактикуващ лекар, е и баща на 12-годишно дете. Родителят решил да имунизира него и останалите си малки пациенти преди началото на учебната година. От здравната инспекция обаче му предоставили всички ваксини, без тази против дифтерия, тетанус и коклюш за съответната възрастова група.

Друг педиатър, който вече е имунизирал 12-годишните си пациенти с другата задължителна ваксина срещу морбили, е д-р Ива Маркова. Тя обаче ще трябва да ги извика повторно, когато липсващият препарат е наличен, и то в условията на пандемия.

При условие, че говорим за по-малко контакти и се чудим как да организираме зелени дни, да викаш втори път едно дете за едно и също нещо, е недопустимо. Втори калъбълък, втори контакти и то вероятно есента, когато ще се събудят всички останали респираторни“, коментира д-р Маркова.

От здравното министерство уверяват, че до края на годината всички ще получат необходимите дози. В момента се провежда търг за изпълнение на ваксината и предстои сключване на договор.

Първите доставки вероятно ще са през септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама