ВМА отбеляза "Денят на спасението"

12:42, 14 авг 20 25 1580 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Пред Паметника на медицинските чинове в градинката пред ВМА с 1-минутно мълчание бе почетена паметта на 130 лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот. На церемонията присъстваха здравният министър проф. Костадин Ангелов и кметът на София Йорданка Фандъкова, съобщава БГНЕС.

"Денят на спасението" се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар", с подкрепата на ВМА и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите. Тази година се отбеляза под знака на коронавируса.

Снимка: БГНЕС

През 2020 г. при изпълнение на професионалния си дълг загинаха четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейки, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.

Сред последните установени случаи на заразени са и 11 медицински лица с доказан Covid-19. Борбата с пандемията за лекарите продължава, въпреки реалния риск за живота.

Снимка: БГНЕС

Официални гости на събитието са новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов, кметът на София Йорданка Фандъкова, проф. Венцислав Мутафчийски, представители на Министерството на отбраната, НЗОК.

Денят на спасението честваме за 15-а поредна година. Той е създаден по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама