Ден 37: Блокада и напрежение при румънското посолство

22:14, 14 авг 20 25 4224 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

На 37-мия ден от протестите срещу правителството отново беше блокирано движението на бул. „Ситняково“ в района на румънското посолство в София. Заради липса на полицаи се получи транспортен хаос – огромни опашки от автомобили се образуваха от всички страни. Стигна се до напрежение и словесни атаки между недоволстващи и шофьори. Граждани, които живеят в района, също се оплакаха, че не могат да спят заради шума. 

Половин час след блокадата в района се появи полицейски автомобил, но той си тръгна след освиркване от протестиращите. Те периодично пропускаха коли и автомобили на градския транспорт. Някои от хората изразиха мнение, че нарочно не е пратена полиция, за да се стигне до сблъсъци между граждани.


Снимка: БГНЕС

Заради затварянето на булеварда бяха променени маршурите на градския транспорт:

Трамваите от линия 20 се движат до станция “Изток”;

Автобусите по линия 120 от “Алея Яворов” се движат по бул.” Цариградско шосе”, пл. “Авиация”, бул.”Асен Йорданов”, “Шипченски проход”, Ул.”Иван Димитров - Куклата”, бул.”Гео Милев” и по Ул.”Черковна” и по маршрута си.

Автобусите от линия 72 са отклонени от бул."Алея Яворов" по бул."Цариградско шосе", Площад на Авиацията, бул".Асен Йорданов",бул."Шипченски проход" и по ул."Гео Милев" до бул."Ситняково", Автобусите от линия 280 отбул."Цариградско шосе", по бул."Алея Яворов", бул."Драган Цанков", бул."Евлоги и Христо Георгиеви" до Национален стадион "Васил Левски" и обратно по маршрута си.

Автобусите от линии 213, 413 са пренасочени по бул."Асен Йорданов", бул."Шипченски проход", бул."Ситняково" и по маршрута си двупосочно. 


Снимка: БГНЕС

Очаквано най-коментирана тема на днешния протест бе изказването на премиера Бойко Борисов, който обяви, че ще поиска промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание и чак след това ще подаде оставка. Протестиращите обаче са категорични, че искат това да се случи сега и обвиниха премиера, че се опитва да спечели още време във властта.

"Блъскането с ръка по масата показва безсилието на човек, който е загубил народа си и когото народът иска да загуби", посочи Арман Бабикян от "Отровното трио". Той е категоричен, че никой от протестиращите не иска "този човек да прави избори". Бабикян подчерта, че протестните действия ще продължат, докато не бъдат подадени исканите оставки. 


Снимка: БГНЕС


Снимка: БГНЕС

Междувременно протестиращи блокираха за няколко часа Прохода на Републиката малко след 18.30 часа. Точното място бе разклонът на село Димовци. Пропускани бяха единствено автомобили с малки деца и бременни жени. Образува се над 10-километрично задръстване и в двете посоки на пътя.


Снимка: БГНЕС

Във Варна отново беше блокиран Аспаруховият мост. В Бургас пък блокираха кръстовището на входа на Морската градина. А през деня протестиращи блокираха за кратко "Дунав мост" край Русе

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама