Междуковидни войни: Ваксината отвръща на удара

10:30, 17 авг 20 25 2524 Шрифт:
Боян  Тончев Автор: Боян Тончев

Нали не сте забравили космическата надпревара от времето на Студената война? Когато СССР и САЩ хвърляха огромен ресурс и потенциал, за да излязат победител във всичко, свързано с безвъздушното пространство над Земята. Руснаците първи пуснаха спътник и изстреляха човек около орбита, американците пък първи и единствени стъпиха на Луната. Състезанието, продължило повече от 20 години, беше въпрос на политически престиж, а натриването на носа на идеологическия противник успешно заместваше нуждата от демонстрация на военно надмощие, като в крайна сметка уталожи до голяма степен опасността от унищожителни въоръжени конфликти между двата лагера.

Е, сега на дневен ред имаме нова космическа надпревара между Запада и Русия. Но този път за овладяването на микрокосмоса.

2020: Одисея в микрокосмоса

Пандемията от най-новия вид коронавирус наистина отвори цял неизследван микрокосмос пред учените по света. Толкова мъгляво и непредвидимо явление, с което науката ни да се сблъска челно и неочаквано, не беше засягало човечеството от десетилетия.

Ще си спестим всички писнали ни до болка анализи и обобщения за пандемията и тромавата реакция на света спрямо нея, и ще отидем дирекно към темата за ваксините. Защото ако не друго, то поне със сигурност вече се изясни, че докато не се появи смислена ваксина срещу Covid-19, каквито и мерки да се взимат, те ще са отчаяни и спорни.

Точно затова откриването на ваксината с главно „В“ придоби много повече от здравен приоритет – оказа се нова възможност за една микрокосмическа надпревара между големите сили. И за доказване на мощ и световна значимост.

В следствие на това започна истинска политико-идеологическа одисея в микрокосмоса и стремеж за „достигането до Итака“ на коронавируса – създаването на успешната ваксина срещу него. Но точно като пътя на античния герой, и този е изпълнен с предизвикателства и коварства.

Защото както винаги в идеологическите надпревари и отново се оказа, че не е важно ваксината да е доказано работеща, важното е да я обявиш първи!

Хитрият ход на Русия

Няма какво да се лъжем – Русия отдавна не е онази могъща и богата империя, която първо с лекота прати няколко клети кучета и маймуни в космоса, а след това изстреля там и Гагарин, натривайки носа на американците.

Значително по-бедни от вечния враг и от десетилетия сериозно изоставащи в научно-техническата гонка с тях, на руснаците не им остана друго, освен да разчитат на хитрост и ловкост. Както и на пропаганда.

И този път успяха – преметнаха всички и гръмко обявиха първата в света работеща ваксина срещу Covid-19. Никак не е случайно, че тя беше наречена „Спутник V” – още един знак, че за Кремъл разработката ѝ е със значението на космическа надпревара.

Очаквано, международната научна общественост веднага подскочи – препаратът не бил достатъчно тестван клинично, не успял да премине всички фази на верифициране, не било ясно дали страничните му ефекти няма да превишават ползите... Голям праз! Нали в микрокосмическата надпревара (и в историята на света) вече е записано черно на бяло – Русия първа пусна официална ваксина срещу новия коронавирус и скоро започва масова имунизация на населението си. Нека през това време САЩ, Великобритания, Германия и Франция продължават да си тестват по всички научни правила техните! Те така или иначе вече изгубиха надпреварата.

Наистина ли руската ваксина не е сигурна?

Всъщност тук е и уловката – никой не знае и на този етап не може да го докаже. Засега критиките на западната общественост спокойно могат да се подведат под общия знаменател на мрънкането на победения и опита му да дискредитира и умаловажи постижението на победителя в състезанието. Поне така със сигурност го представят руските масмедии и пропагандната машина на Кремъл. Голът вече е вкаран във вратата, а VAR-система за определяне на коректността му не е въведена в употреба. Резултатът си остава 1:0.

Разбира се има поет огромен риск с тази стъпка. Но тактиката най-вероятно включва след прибързаното обявяване на ваксината за готова, тестовете ѝ все пак да продължат. Руските учени разполагат с още известно време за довършване на клиничните изследвания и ще шикалкавят още малко, преди да започне действителната масова имунизация на населението. Нищо чудно в Русия всъщност ваксинацията да се забави и да започне по-късно отколкото беше обявено – през октомври. Това ще бъде сигурен знак, че от Кремъл са вдигнали ръка прибързано, без да знаят отговора, с едничката цел да изпреварят другите ученици в класа.

И все пак вероятността ваксината да е наред и да работи относително добре не е малка. В разработката ѝ са вложени 4 милиарда рубли (550 хил. долара), което със сигурност е по-малко, отколкото аналогични американски или британски проекти, но все пак е една сериозна сума за клиничен експеримент. А по него работи не кой да е, а московският Институт за микробиология и вирусология “Гамалея” – научен център, разработил руска ваксина срещу ебола. Все пак не говорим просто за „група съветски учени“, а за доказани специалисти в областта.

Рискът с избързването по обявяване на първото място е голям, но най-вероятно внимателно премерен. Най-малкото Путин не би позволил заради временна няколкомесечна слава, през зимата да се окаже, че прехвалената ваксина не работи или причинява сериозни усложнения. Тогава срамът пред международната общност би бил сериозен, а репутацията на руската наука – драматично пострадала.

Любимият ми оптимистичен финал

Пропагандни или не, за развитието на човечеството в крайна сметка подобни политико-идеологически състезания са по-скоро полезни. Покрай конкуренцията в космическата надпревара навремето технологиите ни напреднаха неимоверно. Дай боже сега покрай микрокосмическата такава да се извърши нов сериозен скок в микробиологията и вирусологията, и това да ни направи по-силни и подготвени за следващи изненадващи пандемии.

Че с настоящата определено доста се поизложихме.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама