ЕС се събира спешно за Беларус, мнозинството в европарламента поиска нови избори

15:38, 17 авг 20 / Свят 25 2672 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Европейският съюз ще проведе спешна видеоконферентна среща в сряда за ситуацията в Беларус, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предава БГНЕС.

Демонстрации “за“ и “против“ Лукашенко в Минск

Шарл Мишел осъди полицейското насилие срещу протестиращите в страната.

В Туитър той написа: "Ще свикам среща на членовете на Европейския съвет тази сряда 12:00 часа, за да обсъдим ситуацията в Беларус. Хората на Беларус имат право да решават бъдещето си и свободно да избират своя лидер. Насилието над протестиращите е неприемливо и не може да бъде позволено “.

Междувременно Германия заплаши Минск с по-широки санкции. Берлин обяви, че се е свързал с опозиционния лидер Светлана Тихановска. От кабинета обаче отказват да коментират темите на разговор, които са били обсъждани.

Канцлерът Ангела Меркел е призовала за национален диалог между между властите, опозицията и гражданското общество.

Мнозинството в ЕП поиска нови избори в Беларус

Групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, "Обнови Европа", Зелените и Европейските консерватори и реформатори в Европейския парламент поискаха в общо изявление днес нови избори за президент на Беларус.

Групите осъждат решително насилието и издевателствата над мирните протестиращи, "организирани от режима" на президента Александър Лукашенко.

"Поздравяваме гражданите на Беларус за смелостта и решимостта, и силно подкрепяме желанието им за демократични промени и за свобода, пишат ръководителите на парламентарните групи. Те отчитат, че изборите от 9 август не са били нито свободни, нито честни, както и че има сведения за победа на Светлана ТихановскаНе признаваме преизбирането на Лукашенко и го обявяваме за персона нон грата в ЕС, допълват председателите на групите в ЕП.

По техните думи е необходимо новите избори да бъдат осъществени под международно наблюдение.

Евродепутатите призовават за разследване на престъпленията срещу гражданите и настояват за незабавно освобождаване на произволно задържаните и на политическите затворници. Те изразяват очакване подготвяните от ЕС допълнителни санкции срещу Беларус да бъдат въведени час по-скоро, както и да бъде прекратена всякаква финансова помощ за правителството в Минск и за държавни организации.

Евродепутатите предлагат да се окаже целева помощ на семействата на пострадалите от действията на правоохранителните служби. По техните думи е необходимо ЕС да преосмисли участието на Беларус в Източното партньорство. Те предлагат ЕС да определи свой представител за Беларус, който да подкрепя мирния властови преход, според волята на гражданите.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама