Христо Иванов обвини Борисов, че подменя дневния ред, за да пази главния прокурор

16:20, 17 авг 20 / Политика 25 2618 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обвини премиера Бойко Борисов, че с искането за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание подменя дневния ред на обществото, за да пази от отстраняване главния прокурор Иван Гешев.

"Не ни трябва нова Конституция, а точкова промяна по важни проблеми", заяви Иванов в изявление на живо във "Фейсбук" от служебния вход на Министерския съвет. Той декларира, че коалицията в която членува и партията му "Да, България", няма да участва изобщо в дебат за нова Конституция, който смята за напълно излишно, пише Дневник.

Борисов прави едно нещо: опитва се по всякакъв начин да спаси Иван Гешев, който е главният инструмент на Сараите.

Иванов подчерта, че проектът на основен закон, който Борисов по-рано днес показа в папка, не е публичен и не са известни авторите му, освен косвено посочените правосъден министър Данаил Кирилов и Яне Янев, бивш депутат и съветник на Борисов.

Освен това Христо Иванов депозира днес в Министерски съвет писмо до Борисов с призив да изпълни обещанието си от преди месец и да разпореди публикуването на ревизионните актове, издадени на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД, съобщиха от „Демократична България“.

В изявлението си при подаването на писмото Иванов коментира, че именно в тези два ревизионни акта смята, че се съдържа отговор на дългогодишните съмнения за това, че с различни счетоводни манипулации „Лукойл“ е укривал или не е декларирал печалба. На база на това са спестени данъци от близо 1 млрд. лева. Публичното оповестяване на ревизионните актове ще даде отговор на това дали тези съмнения са основателни или не.

Христо Иванов коментира и днешното изказване на Борисов, в което той го нарича цар на задкулисието: „Аз не бих го нарекъл него цар на задкулисието, но бих го нарекъл в момента главен ратай на почетния председател на задкулисието Ахмед Доган и на реалния диктатор в българското задкулисие Делян Пеевски. Това е реалността на задкулисието в момента. Това задкулисие има конкретни схеми, конкретни начини, по които функционира, и не сме се заели една по една тези схеми да ги чистим. Едно от нещата, които ще направим днес, е именно въпросът за ролята на „Лукойл“ в това задкулисие и да направим крачка към неговото изчистване”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама