Мишел Обама и Бърни Сандърс подкрепиха Байдън на Националния конгрес на Демократическата партия

11:29, 18 авг 20 / Свят 25 1358 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Мишел Обама и Бърни Сандърс изразиха подкрепата си за Джо Байдън на Националния конгрес на Демократическата партия на САЩ, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Бившата първа дама и сенаторът, самоопределящ се като социалист, бяха водещите оратори през вчерашния първи ден от конференцията, на която се очаква Байдън да бъде официално утвърден за кандидата на демократите на президентските избори в Съединените щати на 3 ноември.

Заради пандемията от новия коронавирус, от която САЩ са най-тежко засегнатата страна, конгресът преминава предимно онлайн. Мишел Обама увери, че Джо Байдън би бил най-добрият кандидат на демократите, тъй като е способен да обедини страната и да я изведе от кризата. "Познавам Джо. Той бе фантастичен вицепрезидент", каза бившата първа дама на САЩ. Тя подчерта, че Джо Байдън "знае какво точно е необходимо, за да спаси икономиката, да победи пандемията и да води нашата страна". Мишел Обама познава добре 77-годишния Байдън от времето, когато той бе вицепрезидент при управлението на нейния съпруг - бившия президент Барак Обама.

Конгресът на демократите в САЩ: Байдън ще опита да обедини партията, преди да атакува Тръмп

 В своята реч, излъчвана онлайн, бившата първа дама на САЩ подчерта важното значение на съпричастността в тези трудни времена на пандемия и на причинената от нея рецесия. "Доналд Тръмп е неправилният президент за нашата страна. . . Той не е на висотата на предизвикателствата на времето“, увери Мишел Обама и разкритикува по-конкретно Тръмп за реакцията му на пандемията и по расовите проблеми.

 Другият основен оратор през първия ден от конгреса, сенатор Бърни Сандърс, също изрази подкрепата си за Джо Байдън. Тръмп "ни води надолу по пътя към авторитаризма", каза Сандърс. Сенаторът левичар от щата Върмонт бе основният съперник на Байдън за номинацията на демократите за президентските избори, преди да се оттегли от надпреварата, след като редица умерени претенденти подкрепиха неговия опонент.

 "Ако Доналд Тръмп бъде преизбран, целият напредък, който постигнахме, ще бъде изложен на риск", предупреди Сандърс. На конгреса взе думата и братът на Джордж Флойд - чернокожият американец, който почина при полицейски арест в Минеаполис през май. Филонис Флойд обяви минута мълчание в памет на своя брат, чиято смърт предизвика вълна от антирасистки протести в САЩ. "Хора от всички раси, всички възрасти, всички социални групи протестираха мирно в името на единството. Ще продължим борбата за справедливост", каза той.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо разкритикува остро отговора на Тръмп на пандемията от новия коронавирус. "Нашето федерално правителство е неадекватно и некомпетентно. То не може да се пребори с вируса, де факто то изобщо не видя, че той идва. Европейският вирус (се разпространи в американския) Североизток, докато Белият дом все още бе обсебен от Китай", заяви Куомо. Новият коронавирус бе открит първо в китайския град Ухан, но според някои изследвания е бил пренесен в Ню Йорк от пътници от Европа, които не са знаели, че са заразени. Щатът Ню Йорк първоначално бе епицентърът на епидемията в САЩ, но след предприетите от местните власти начело с Куомо мерки ситуацията там бе овладяна. Друго знаменателно събитие през първия ден от конгреса на демократите - републиканецът Джон Кейсик, бивш губернатор на щата Охайо, изрази подкрепата си за Джо Байдън. "Америка се намира на кръстопът", отбеляза Кейсик и увери, че предстои гражданите на САЩ да направят най-важния избор в съвременната история на страната. "Запазването на сегашния курс ще има ужасяващи последствия за американците, тъй като по погрешния път ни води един президент, който ни настройва един срещу друг", предупреди той.

Очаква се още няколко представители на Републиканската партия да подкрепят на конгреса кандидатурата на Джо Байдън за президент и на сенаторката от щата Калифорния Камала Харис за вицепрезидент на САЩ. Според редица проучвания на общественото мнение Байдън има сериозна преднина пред Тръмп.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама