Емил Димитров: Предстои ни водна криза

18:12, 19 авг 20 / Политика 25 1816 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Предстои ни водна криза. Ако не вали дъжд и ако не падне сняг, ние догодина ще си имаме осезаеми проблеми. Досегашният начин на управление на водния ресурс ще се окаже неприложим в условия на все по-голяма суша. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на Нова телевизия.

По думите му догодина ще трябва да се вземат трудни решения. Кой ще ги вземе? На следващия министър изобщо няма да му е лесно.

"Докато аз съм министър – моят мандат теоретично е до март, дотогава всичко ще е наред, но след това...", коментира Димитров.

Източна България е зле – язовир Тича, язовир Ястребино, язовир Камчия са в критично състояния. Язовир Жребчево е празен от 15 години, последните 5 години не е получил никаква вода.

На много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг. Крайно време е Пловдив и Хасково да се захранят от язовир Кричим. В Северна България има три града, които са към язовир Тича, а в него има вода за още две години.

Проблемите се заобикалят и оставят във времето. МОСВ ще подготви стратегия за управление на водите, заяви още Емил Димитров и посочи, че приоритети ще са Черноморието и система „Дунав”.

В заключение министър каза, че частните язовири не го интересуват. Запознат съм с картината, но те не са ресурс за държавата, добави Димитров.

По-късно стана ясно, че ще бъдат отпуснати допълнителни количества вода за питейно-битови нужди от язовирите „Копринка“ и „Горни Дъбник“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама