Ден 42: „Отровното трио“ обяви дата за Велико народно въстание

21:18, 19 авг 20 25 3687 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вече 42 дни продължават антиправителствените протести в цялата страна. Исканията остават същите - оставка на премиера и на главния прокурор.

Николай Хаджигенов – чест от „Отровното трио“, обяви датата за провеждане на Велико народно въстание - 2 септември. То ще започне още сутринта и няма да приключи с края на работния ден. Тогава демонстрантите ще докажат, че не ги е страх и ще постигнат целите на протеста. Това е датата, на която управляващите трябва да съберат 120 гласа в НС, за да започнат обсъжданията по новата Конституция, съобщи БНР.

Протестите остават неразрешени

Днес във фокуса на коментарите на протестиращите в София бяха призивите за премахване на блокадите, отправени от кмета Йорданка Фандъкова.

"На улицата са много млади хора, които искат промяна, искат върховенство на закона, справедливост, ред. Хората обаче, които са застанали заедно с тях и се опитват да ръководят протеста, правят точно обратното – неспазване на закона, беззаконие, хаос, агресия. Това не може да бъде представителството на тези прекрасни млади хора, които очакват тази промяна", посочи по-рано днес Фандъкова.

"Целта на протестните прояви е да пречат, затова няма да искаме разрешение за провеждането им", категорични за организаторите на протеста.

Възстановиха палатките след лошото време в София


Снимка: БГНЕС

42-тият ден от антиправителствените протести в София започна с поражения на палатковите лагери заради лошото време през нощта. Те бяха възстановени. Три продължават да бъдат блокираните кръстовища в столицата - на "Орлов мост", пред Софийския университет и пред Министерски съвет.

Протестиращите подчертаха, че бурите не са в състояние да разколебаят техните искания.

Снимка: БГНЕС

Шествие за равнопоставеност

Междувременно извън станалите традиционни прояви на протестиращите днес се проведе Шествие за равнопоставеност, организирано от Лига на равнопоставеността – коалиция на организации на роми, хора с увреден слух и ЛГБТИ хора. "Промените изглеждат неизбежни: в света, в Европа, в България. В този трансформативен процес сега – повече от всякога – е важно да заявим, че равнопоставеността на всички хора следва да бъде приоритетен и безкомпромисен принцип в новата политическа и икономическа среда. Трябва да дадем ясен знак, че няма да толерираме политически субекти, които поставят под въпрос живота, достойнството и ценността на хората от уязвими и традиционно изключени групи", се казва в манифеста на обединението, съобщи "Дневник".

Блокада в Русе

Протестиращи в Русе отново блокираха достъпа до граничния пункт „Дунав мост“ с искане за оставката на правителството и главния прокурор. В акцията взеха участие около 40 автомобила на протестиращи, а хората излязоха от колите с плакати и знамена. Блокадата продължи около час, след това бе вдигната, съобщи БНР.

Оставка на Портних

Протестиращите във Варна пък искат оставка на кмета. През деня екипът на палатковия лагер във Варна изгради арт инсталация. Идеята им е провокирана от проблема със спуканата тръба във Варненското езеро, чрез която се изливат фекални води. "Цели девет месеца г-н Иван Портних се е притеснявал как да ни съобщи тази лоша вест без да вземе адекватно решение, а според премиера Бойко Борисов нашата водичка по Черноморието е чиста като сълзичка", коментираха протестиращите пред Община Варна, съобщи БНР.

Протестиращите в града са възмутени от това, че преди дни кметът Иван Портних се е заявил като противник на протеста, когато заедно с евродепутата от ГЕРБ Емил Радев опитаха да се доближат до президента Румен Радев. Оратор поиска неговата оставка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама