10 000 деца чакат за място в детска градина в София

15:24, 19 авг 20 / София 25 1272 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Над 3 000 нови свободни места в детските градини ще бъдат обявени на първото текущо класиране, което ще се проведе на 29 август. Това обяви директорът на Дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева пред БГНЕС.

Нови места в детските градини в София

„Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата, на възраст 3-6 годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните има недостиг, малко над 1500 места“, посочи Минчева и добави, че най-много места липсват в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а в последните няколко години и в район "Витоша".

Тя уточни, че там където разкриват нови детски градини и групи, ще акцентират върху осигуряването на места за тези деца.

"Предстои да осигурим и задължително обхващане и на децата на 4 годишна възраст“, добави тя.

Минчева призна, че 10 000 деца чакат за място в детска градина в София.

„Тук трябва да отбележа, че в момента нямаме интеграция с частните образователни институции. Има деца на 5 и 6 г., които фигурират като чакащи, но посещават частна детска градина или частно училище“, обясни Минчева.

От думите й стана ясно още, че от 15 септември родителите сами ще преценяват дали да пускат децата си в ясла или детска градина, като на децата няма да им се пишат отсъствия. За първи път децата, които след ваканция се завръщат, не е необходимо да носят медицински документи.

„Единствено медицински документи са необходими за децата, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла. Останалите могат да бъдат изпращани, без да носят медицински документи“, обяви тя и добави, че се съобразяват с указанията на институциите, които към момента нямат такива изисквания за посещаващите досега детски заведения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама