ЕС с нови санкции срещу режима на Лукашенко, Борисов ги подкрепя

18:47, 19 авг 20 / Политика 25 2113 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Продължаваме да следим със загриженост обстановката в Беларус след проведените на 9 август президентски избори. Това заяви министър- председателят Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка. Държавните и правителствени ръководители на ЕС обсъдиха събитията в Беларус след президентските избори, които според тях не бяха проведени по свободен и честен начин, съобщиха от правителствената служба.

Премиерът Борисов изтъкна, че въвеждането на санкции трябва да е насочено към отговорните за недемократичните подходи в Беларус, а не към гражданите, които минават през много трудности в този кризисен период. Конкретните измерения на санкциите предстои да бъдат обсъдени от външните министри на ЕС.


Снимка: Министерски съвет

България подкрепя цялостен преглед на отношенията на Европейския съюз с Беларус, но промяната в страната трябва да идва от нейните граждани, а не отвън“, категоричен беше Борисов. Той напомни, че подкрепата, която ЕС от години оказва на Беларус, е именно в помощ на гражданското общество и за развитие демократични структури.

Българският министър-председател подчерта пред колегите си, че е недопустимо използването на насилие срещу мирни протестиращи и такова не трябва да бъде допускано. Борисов изтъкна и значението на политическия диалог с властта и с опозицията, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. „Всички канали за диалог трябва да останат отворени“, подчерта той.

Тихановска поиска от ЕС да не признае изборите в Беларус

Премиерът отбеляза важната роля на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за разрешаване на кризисната ситуация в Беларус. По думите му трябва да се използват всички инструменти на европейката политика за съседство, които биха допринесли за деескалация на кризата. Борисов изрази подкрепа за предложението за изпращане в Беларус на мисия на ЕС за установяване на фактите.

Междувременно ЕС одобри нови санкции за Беларус, съобщи БНР. Нови европейски санкции срещу отделни лица в Беларус, отговорни за изборни измами и насилие срещу демонстранти, подкрепа за мирното предаване на властта и солидарност за народа на Беларус сам да определи бъдещето на страната си. За това се договориха европейските лидери на извънредната среща на върха, посветена на кризата в Беларус.

Европейският съюз пренасочва 53 милиона евро от средствата за властите Беларус в помощ на гражданското общество. От тази сума 2 милиона евро ще получат жертвите на насилието, 1 милион евро получават граждански организации и независими медии и 2 милиона евро се пренасочват за борба с коронавируса.

Европейските лидери разчитат Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да открие комуникационни канали между властта и опозицията в Беларус за диалог, който да намери изход от кризата.

Всички единодушно определиха провелите се президентски избори нито като честни, нито като справедливи, но на въпрос дали това означава, че трябва да има нов вот - отговорът беше, че това е решение единствено на беларуския народ.

От своя страна, беларуският президент Александър Лукашенко e наредил на вътрешното министерство да сложи "край на размириците в Минск", избухнали след президентските избори, които според опонентите на Лукашенко са били фалшифицирани, съобщи Ройтерс. Той посочи още, че на група служители в държавни медии, участвали в стачката, няма да бъде разрешено да се върнат на работа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама