Прокуратурата не можела да провери кюлчетата от чекмеджето на Борисов по снимка

18:23, 19 авг 20 25 2052 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Софийската градска прокуратура е образувала дело, в рамките на което проверява снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов в правителствената вила в Бояна. На проверка подлежат и записите с неговия глас. Това става ясно от интервю за "24 часа" на един от наблюдаващите прокурори – Боряна Бецова. Делото е за незаконно записване, съобщи mediapool.bg.

Разследващите първо ще проверят дали снимките са автентични, обяснява Бецова. След това ще се търси и авторът им. По въпроса със заснетите пачки от 500 евро и кюлчета инвестиционно злато тя казва следното:

"По принцип това се установява с експертиза, но за нея е необходимо физически да имаме тези банкноти и кюлчета злато, за да ги предоставим за анализ. Длъжни сме да съберем доказателствата по определения от закона ред. За да инкриминираме банкнотите и кюлчетата, трябва да сме категорични, че банкнотите са истински, а кюлчетата са от благороден метал. Трябва да кажем колко са. Във всички случаи те трябва да бъдат предоставени физически на експерта, за да даде заключение. Разбирате, че само по снимка вещото лице нищо не може да направи - нито да установи дали купюрите са истински, нито златото (или колко грама и карата е). Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински".

След снимките: Разпространиха и видео от спалнята на премиера

Дали парите и ценностите са предоставени, от интервюто не става ясно. Бецова обаче твърди, че не е задължително делото да се ограничи само до въпроса за незаконното записване. Според нея ще се изясняват всички обстоятелства.

Снимките и записите на Борисов се разпространяват анонимно вече месеци. На кадрите се вижда спалнята на министъра-председателя, на нощното шкафче има оставен пистолет, а в чекмеджето – парите и златото. Освен снимките бе пуснат и видеозапис от същото място. При по-внимателното му преглеждане се видя, че той е правен от млада жена.

Според Бецова в периода 2017-2019 г. до правителствената вила в Бояна достъп са имали около 180 души. Тя твърди, че хората няма да се призовават на разпити хаотично. Самият Борисов също ще бъде разпитан, но след събирането на по-голям обем доказателства.

Изтече нов запис с гласа на Борисов (Аудио)

Освен снимките и видеото, бяха разпространени и няколко записа с глас, който силно прилича на този на Борисов. Последният бе с вицепремиера Томислав Дончев. Двамата обсъждаха президента Румен Радев, а разговорът бе изпълнен вулгарни изрази от страна на Борисов.

В началото на юни бе пуснат запис, в който премиерът обсъждаше председателя на парламента Цвета Караянчева, както и миналогодишния опит на компанията "Еврохолд" да купи електроразпределителното дружество ЧЕЗ. В този запис премиерът заявява, че е наредил на Комисията за финансов надзор да проверява сделката и се заканва, че ще размаже физиономията на някого, без да стане ясно за кого говори.

След това изтече и запис на човек с гласа на Борисов, за който се твърди, че е от разговор с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев. Темите пак са Радев и БСП.

Третият разговор бе между премиера и бившия главен прокурор и председател на Конституционния съд Борис Велчев, който заяви, че такъв е проведен. Председателят на КС обясни, че се е опитал да уреди среща между Борисов и ректора на търновския университет Христо Бонджолов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама