„Вкусът на София“: Tempero – където обичат да готвят вкусно

09:00, 21 авг 20 / София 25 4073 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително..., а направо е задължително да посетите.

Tempero отваря през 2016 г. като барбекю-ресторант. Намира се в столичния кв. „Лозенец“, на ул. „Голо Бърдо“ 4. Въпреки че името идва от испански и се превежда като „подправки“, в менюто се предлагат предимно меса и риби, приготвени на грил. Бяга се от идеята за гурме кухня. Така Tempero дава възможност на гостите си да се насладят на изискана и модерна кухня, но да избегнат неудобствата на официалната вечеря. Другият голям плюс на заведението е, че е доста обширно и отворено. Има голяма градина, която е скрита от шумотевицата на града.

Снимка: Facebook / Tempero Restaurant

Интериорът е модерен, като преобладава дървеният материал, който носи усещане за топлота, спокойствие и уют. Безспорно сред най-впечатляващите решения е стена, залепена изцяло с коркови тапи от бутилки – има над 2700 броя. А персоналът на заведението допринася за топлото усещане, което ви лъхва още от влизането. Сервитьорите са усмихнати и дружелюбни, а шеф готвачът е винаги готов да ви поглези.

От своя страна, Никола обърна внимание и на още нещо важно за семействата с деца – Tempero има страхотен детски кът, където малчуганите могат да се забавляват с часове. „Тоест, можете да се насладите на храната и на добрата винена листа, а децата да играят, вместо да ви висят на врата или да са „зомбирани“ над таблетите“, посочи той.


Снимка: Топновини

Главен готвач в Tempero е Стефан Арнаудов. Той влиза в кухнята доста млад – на 17-годишна възраст, и вече 16 години остава там. Готвил е за множество известни личности, сред които актьорът Силвестър Сталоун, тенисистът Новак Джокович и редица политици.

Пред TOPNOVINI.BG Стефан разказа, че концепцията на заведението е да работи с качествени продукти. Самият той държи винаги, когато има възможност, да купува сирене, меса и яйца от малки ферми. На всеки, който за първи път посещава Tempero, Стефан препоръчва да започне с една хубава салата с розови градински домати, биволска бурата и перли от балсамико. За основно нещо по-леко – например филе от лаврак с пюре от грах и мента и лимонов сок с босилек.


Снимка: Топновини

Емблематична за Tempero е салата Коб. Тя се предлага още от отварянето на заведението и е създадена от Робърт Коб в Холивуд през 50-те години на миналия век. „Тя е сред нашите бестселъри“, обясни Стефан. Салатата съдържа микс салати с айсберг, рохко сварени пъдпъдъчи яйца, хрупкав бекон, краставица, пиле темпура и чери домати, като е овкусена с медено-горчичен дресинг.

За любителите на алкохолните напитки Tempero предлага доста богата гама от вина, намираща се в красива голяма витрина срещу стената с корковите тапи. Тя моментално привлича погледа на веки гост, тъй като изглежда доста винтидж - сякаш е направена през 70-те години на миналия век. Доволни в Tempero ще останат и почитателите на бирата, тъй като менюто предлага доста голяма гама от любимото пиво.


Снимка: Facebook / Tempero Restaurant

Заради кризата покрай коронавируса, която се отрази тежко на целия бранш, Стефан сподели, че кухнята на Tempero е започнала да залага на по-базови неща. „Да не е нещо уау, а да е просто хубава храна, направена както трябва“, посочи той. По думите му голяма част от водещите ресторанти в София са се преориентирали към по-семпли идеи.

Никола определи Tempero като топ ресторант за всеки вкус. „Има и за любителите на морската храна, има и за тези, които предпочитат месото. Доволни ще останат и почитателите на пицата и пастата. Тоест, не може да сгрешите. Идете, опитайте и със сигурност ще повторите и потретите“, категоричен е той.


Снимки: Facebook / Tempero Restaurant

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Cache – мястото, където се създават приятелства

„Вкусът на София“: Atelier – с любов от Белослава

„Вкусът на София“: Gelato Fabbrica - където сладоледът е изкуство

„Вкусът на София“: Cafe 1920 – кухнята на баба, ама по мастършефски

„Вкусът на София“: By The Way – втори дом за много софиянци

„Вкусът на София“: КОТО е новото „черно“ – приляга на всички и всичко

„Вкусът на София“: PM Club - когато музиката, обстановката и хората туптят в един ритъм

Напишете коментар
Коментари: 3
1 hauttytuh 16:01, 10 мар 23

Sgarlata CS, Mikhail G, Hertelendy F generic cialis online europe

2 outsisket 20:36, 14 фев 24

In contrast BBR decreased BCL 2 and COX2 mRNA transcripts 247 precio de priligy en mexico

3 Abanciata 04:05, 01 мар 24

where can i buy priligy in usa 2 percent of those who reduced triplets to twins, which was in line with the miscarriage rates for the nonreduced twins

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама