Манолова: Борисов, Фандъкова и Петкова да се извинят за хаоса с изравнителните сметки за парно

15:14, 20 авг 20 25 1751 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

Борисов, Фандъкова и Теменужка Петкова да се извинят на гражданите за хаоса с изравнителните сметки за парно. Да се извинят за незаконното прихващане на сумите за топла вода и за сумите от сметките за парно, които трябваше да се върнат, но не ги върнаха. През март Борисов обеща да има намаление на сметките заради по-ниската цена на природния газ с над 40%, а през август се оказа, че хората имат да доплащат. Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред Центъра за информационно обслужване на "Топлофикация София", където разговаря с недоволни от изравнителните си сметки граждани.

Бизнесът обвини „Топлофикация“ в „нагла кражба“, от дружеството отрекоха


Сметната палата трябва да направи ревизия на "Топлофикация София", Министерството на енергетиката да провери как се връщат парите на хората от сметките.

Столичният общински съвет да осъществи контрол защо няма информация в сайта на „Топлофикация София“ за разминаванията в сметките, защо не намаляват сумите в изравнителните сметки и не връщат на хората пари, а им изпращат нови, по-високи сметки, допълни Манолова.

На 3 март Борисов обяви историческа победа, че с „Газпром“ е договорено над 40% намаление на цената на природния газ. "Месец по-късно депутатите решиха да не се връщат пари, а да се прихващат суми от бъдещи сметки за парно. В сайта на „Топлофикация“ обаче има информация единствено за това какво трябва да дадат гражданите като сума, но не и какво имат да получат след намалението на сметките с 11% (а не с 40%) за гражданите заради по-ниската цена на природния газ", припомни Манолова.

Става ясно единствено, че част от топлинните счетоводители имат разминавания в сметките. По-голям хаос настъпва и вместо да връща, „Топлофикация“ прихваща суми от сметките за юни. Така гражданка получава фактура, в която пише, че трябва да й върнат 90 лв., но дължи 80 лв., а след това се налага да заплати 198 лв., неясно защо, обясни Манолова един от абсурдните казуси, за които е информирана в приемната си.

По време на живото включване през Фейсбук председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова се свърза с шефа на „Топлофикация“ с призив да дойде и да обясни на хората на опашката разминаванията в сметките. При чакащите обаче беше изпратен служител на „Топлофикация“, а Манолова го попита защо информацията за изравнителните сметки не е публично обявена в сайта на дружеството.

"Да излезе цялото ръководство и да обясни на гражданите хаоса със сметките им за парно", категорична бе Манолова.

В приемната на „Изправи се.БГ“ в последните дни граждани сигнализират за хаос и аномалии с изравнителните сметки за парно и топла вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама