Ректори в България получават по-високи заплати от премиера и президента

11:01, 21 авг 20 25 1531 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Ректори на университети в България получават по-високи заплати от премиера и президента на страната. Това става ясно от декларациите им за миналата година, съобщи bTV.  

Ректорът на Югозападния университет проф. Борислав Юруков е получавал месечно почти 16 000 лв. Проф. Евгени Станимиров, който е начело на Икономическия университет във Варна е взимал 9830 лв. месечно.

На този фон заплатата на ректора на най-голямото висше учебно заведение у нас – Софийския университет, е 2 670 лв.

Месечното възнаграждение на премиера на България е – 7650 лв., а на президента – 11 320 лв.  

„Още в началото на 90-те години на миналия век е избран един краен модел на академично самоуправление. Ректорът се избира вътре от академичната общност… В крайна сметка често се получава дефицит на лична отговорност, едно капсулиране на висшите училища. Тези възнаграждения на ректорите са изцяло функция на академичната автономия, на това колко взима един професор в съответното учебно заведение, но и функция на чувството за благоприличия на съответните ректори“, коментира в ефира на bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той уточни, че е предложил нова наредба за обществено обсъждане, с която ще бъдат регулирани ректорските заплати и ще зависят от „изпълнението на стратегическите цели и задачи“. След влизането в сила на тази наредба ректорът на Югозападния университет няма да взима по-висока заплата от този на СУ, допълни министърът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама