"100 малки победи": Светлин Спасов и как да победим себе си чрез мотивация

10:00, 24 авг 20 / Спорт 25 6662 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TOPNOVINI.BG и "100 малки победи" стартирахме поредица от интервюта с треньори и спортисти, които ще показват колко важна част от нашия живот е спортът и как по един или друг начин трябва да намираме време, за да го практикуваме. Също така те ще ни разказват пътя, който са извървяли и това как да поддържаме ежедневна форма. Здравият дух и здравото тяло се постигат с добра дисциплина, целеустременост и хъс. #100 малки победи е предизвикателсто за всеки един от вас.

Светлин Спасов е мастър треньор с над 15 международни сертификата. Разработил е протокола Табата за България и е собственик на Tabata Workout Academy. 

Светльо кога и защо започна да тренираш и да се интересуваш от здравословния начин на живот? Какво те вдъхнови?

Тук трябва да се замисля, макар че не искам. Точно тази есен ще направя 40 години в спорта. Започнах като дете преди първия учебен ден и не съм спирал. Спомням си първите набирания на лостове. С лекота ги правих. Но истинската промяна и желание за спорт са от един крос за ученици. Май ще открия тайната на началото ми. Имаше крос. Бяхме се записали с брат ми. (Той ме побеждаваше във всичко между другото). Почна самото състезание и аз се заговарях с другите деца и си тичахме. Не си спомням дестинацията. Но си говорих с много деца. Едни бързаха, други ги забързвах в разговора. Но дойде време за финала. В публиката имаше бащи. Та един от тях каза: „Не искам да видя, кой е първи, а последният“. 

Това е да изпиташ срам. Дълго после не се прибрах вкъщи същата вечер. Оттогава започнах постоянството в спорта вече толкова години. Преминах през лека атлетика. Спортна стрелба.  С времето обрах много награди от различни състезания. Докато достигна футбола. Това ме радваше. Едно време малките момчета не бяха добре дошли при батковците, а да не говорим за мъжки отбор. Но с труд нещата се получават.

Как се мотивираш?

Мотивация! Да успяваш да мотивираш другите е лесно и предизвикателно да повярват в себе си. Да се мотивираш лично... Минаваш през няколко фази. Искам го. Ще го почна от понеделник. От 1-и. От новата работа или новия дом. Но истината е една. За да прогресираш трябват само три стъпки. 1. Да решиш да го направиш. 2. Да го направиш. 3. Да продължиш да го правиш. Резултатите сами си идват. Но в края ти не търсиш външната промяна, а искаш вътрешната промяна - да си господар на тялото си.  Да се научиш да преодоляваш себе си. 

Снимка: Светлин Спасов/Личен архив

Има ли невъзможни неща или това е просто оправдание?

Ооооооо,колкото искаш невъзможни неща има. Ама точно толкова, колкото допуснеш. Невъзможно ли? Ще ви отговоря с диалог от един филм с двама боксьори на кантара преди мача. Страх ли те е от мен. Аз съм силен, агресивен и ще те размажа. Световен шампион съм. 

Да, наистина, страх ме е. Страх ме е и то много, за това тренирах. Тренирах здраво. Тренирах всеки ден. Подготвях се за този сблъсък и съм готов да те победя в собствения ти спорт. Разбирате кой победи- подготвения. Филм е, да, но показва нашата същност. Победим ли себе си, то мотивацията е точно това. 

Изброй няколко от най-важните ползи, защо трябва човек да тренира?

Защо да тренираш ли?! Защото се чувства жив. Имаш и създаваш дисциплина. 100 малки победи е ваш лозунг - сто от: тонус, работоспособност, щастие, усмихнат и целеустремен, дисциплиниран и елегантен. 

Всъщност реши ли човек да тренира, той не търси ползите, а надграждането. Волята е онази част, която ти казва да продължиш или още по-дръзкото. Когато разумът казва да спреш, а мускула говори, че можеш повече!

Снимка: Светлин Спасов/Личен архив

Кой е най-правилният спорт, който човек да избере и да тренира или важното е да спортуваме независимо какво?

Всеки един трениращ човек избира подходящата емоционална връзка с определено движение. Футбол или шах - всеки сам по себе си носи различна физическа активност, но отговорът се крие в “искам да победя”. Никой не тренира , за да губи. Въпрос на отдаденост и характер е. 

Защо Табата?

Табата е най-ефективната методика. Не слагам определен спорт на преден план. Но Табата дава отговори. Как си тренирал? Цели? Възможности? 

Табата те кара да стигаш до границите си. Кара те да се отказваш и същевременно да съжаляваш, ако не си успял с целите на треньора или своите собствени зададени. И на мен ми се е случвало. Поставям си цел- N броя и много пъти не съм я достигал. Свежият мозък иска едно. Умората казва друго. Медицински и научно е доказано предимството пред другите методики. 

Снимка: Светлин Спасов/Личен архив

Кои са най-често използваните извинения и оправдания при пропуснати тренировки?

Мои лични оправдания са липсата на време. Може би оправдание. Може би реалност. Ще коригирам. Като треньор, почти нямам пропуснати тренировки с хора. Различни, методични, с висока ефективност - доста пъти комбинирам няколко различни типа трениращи, за да успявам с времето и да нямам оправдание от трениращите. За това им давам свободата да избират времето. Но аз избирам всичко друго. Връзката треньор- трениращ е лично ангажирана. 

В каква възрастова  група са хората, на които си личен треньор?

Различни. Много различни. Имам един много интересен случай. Брат и сестра. Каката е по-голямата. Тя започва да води по-малкия си брат на тренировки по таекуондо и за времето, в което го води, се запалва и е вицеевропейска шампионка. Много дисциплинирани. Много задружни. Имам и млади и възрастни. Всички искат само едно - да преодолеят себе си. Да, едни започват с: ей тук да свалим някой килограм или да оправим малко тялото, но в последствие изходът за самите тях е друг. 

Кои са най-често срещаните заблуди за достигането и поддържането на оптимална кондиция?

Тялото изисква различни периоди.  Много пъти, когато държим педала на газта до долу, все нещо ще износим. Я спирачки, я някой маркуч, я двигател. За това поддържаме кондиция спрямо цикъла на тренировки свързан със състезания.  

От една страна професионалистите. От друга страна е голям интересът да тренираме след нова година, след морето или преди него. Който тренира си тренира и не му пука кой ден и коя седмица е. 

Снимка: Светлин Спасов/Личен архив

Спазваш ли диета/хранителен режим и какви хранителни добавки приемаш?

Понякога да, друг път не. Нищо строго, но към клиентите съм си строг.

Какво най-много ти помага, за да постигаш целите си?

Прогресът на хората. Това е зоната, в която се чувствам добре. Радостният им поглед с резултата е удоволствие от труда ти. 

Кое е мотото, което следваш?

Тренираш ли, жив си! 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама